Президент відзначив два прикордонних загони

Стрічка до Бойового Прапора

Бердянський та Житомирський прикордонні загони нагороджені почесними відзнаками Президента України «За мужність та відвагу» у вигляді стрічки до Бойового прапора.

«Відзначити почесною відзнакою «За мужність та відвагу» 8 прикордонний загін та 9 прикордонний загін імені Січових Стрільців Державної прикордонної служби України», — йдеться в Указі Президента України №441/2023 від 19 липня 2023 року.

У відомстві зазначають, що від початку повномасштабного вторгнення відзнаку вже отримали 11 прикордонних загонів: Донецький, Луганський, Краматорський, Харківський, Сумський, Чернігівський, Херсонський прикордонні загони, 10-й мобільний прикордонний загін «ДОЗОР» та 23-й загін морської охорони.

Нагадаємо, що почесну відзнаку «За мужність та відвагу» було засновано 5 травня 2022 року Указом Президента України №310/2022. Проте фактично вона з'явилася у 2015 році — тоді на День Незалежності відбулися нагородження військових частин Стрічкою до Бойового Прапора «За мужність та відвагу», яку вручав Президент України Петро Порошенко. Але через юридичні питання офіційно відзнаку так і не затвердили. І надалі нагородження нею не проводились.

Тоді «неофіційною» стрічкою «За мужність та відвагу» відзначили чотирнадцять частин ЗС України. Зокрема, 128 окрему гірсько-піхотну, 80 окрема десантно-штурмову, 55 окрему артилерійську бригаду, 16 окрему бригаду армійської авіації та 299 бригаду тактичної авіації.

Тоді стрічка була синя, але офіційна відзнака, затверджена у 2022 році, змінила основний колір.

Стрічка до Бойового Прапора

У разі нагородження почесною відзнакою «За мужність та відвагу» до Бойового прапора частини прикріплюється двостороння стрічка зеленого захисного кольору з написом «З МУЖНІСТЬ ТА ВІДВАГУ», зображеннями Знака Княжої Держави Володимира Великого та медальйона-підвіски Знака Президента України, прикрашена орнаментом та обшита по периметру золотавим кантом. Кінці стрічки прикрашені золотою бахромою.

Стрічка до Бойового Прапора

Розмір стрічки: 250 х 12 см. Стрічка завʼязується бантом розміром 30 см із двома горизонтальними променями та скріплюється синьо-жовтою розеткою діаметром 10 см.

за міжність

При цьому у разі відзначення військової частини, якій присвоєно почесне найменування, стрічка, що символізує почесну відзнаку «За мужність та відвагу», розміщується поверх стрічки з написом почесного найменування військової частини (зʼєднання).