Набув чинності закон щодо присвоєння офіцерських звань сержантам з бойовим досвідом

мамлей Фото: АрміяInform

21 липня набув чинності закон, який дозволяє присвоювати звання офіцера, сержантам без вищої освіти, які воювали не менш як 3 місяці та 3 місяці перебували на офіцерських посадах.

Закон № 2978-IX (раніше відомий як законопроєкт № 8339) був прийнятий ще 20 березня. Президент його підписав 18 липня, а 20 липня закон оприлюднили у газеті «Голос України».

Крім надання можливості присвоєння під час воєнного стану звання молодшого лейтенанта сержантам без освіти, законом з тридцяти до 32 років підвищено граничний вік для підписання офіцерського контракту, громадянами, які здобули вищу освіту за ступенем не нижче бакалавра та завершили курс військової підготовки при вищих військових навчальних закладах.



Змінена частина статті 20 закону «Про військовий обов’язок і військову службу»:

1. На військову службу за контрактом приймаються громадяни, які пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають установленим вимогам проходження військової служби:

...

військовослужбовці, резервісти, військовозобов’язані, які не мають військових звань офіцерського складу, громадяни призовного віку, особи, які здобули вищу освіту за ступенем не нижче бакалавра, віком від 20 до 32 років та які успішно завершили курс військової підготовки офіцерського складу у вищому військовому навчальному закладі або військовому навчальному підрозділі закладу вищої освіти, — на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу;

...

3. У період дії воєнного стану на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу приймаються особи сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, не менше трьох місяців брали безпосередню участь у воєнних (бойових) діях та не менше трьох місяців успішно виконують службові обов’язки на посадах осіб офіцерського складу, перелік яких визначається відповідно Міністерством оборони України та іншими центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями.

Особи офіцерського складу, зазначені в абзаці першому цієї частини, не пізніше шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану проходять курс військової підготовки за напрямом, що відповідає профілю службової діяльності.

...