Захід замислюється над новим наступом ЗСУ навесні 2024 року, — WSJ

ukr army

Через те, що цього року Україна не досягла великих здобутків на полі бою, західні партнери вже планують, яка підготовка та яке озброєння зможуть змінити баланс сил навесні 2024 року.

Про це пише Деніел Майклз у статті Ukraine’s Slog Prompts Focus on Next Year’s Fight для The Wall Street Journal. Нагадаємо, що у липні він писав, що «брак озброєння та підготовки ЗСУ заводить війну в глухий кут».

Журналіст пише, що операція України з повернення окупованих територій може тривати ще багато місяців, а ймовірність переговорів за до зими невелика.

На тлі того, як загальмували перші спроби Сил оборони України прорвати оборону окупаційних військ РФ, а прогрес іде повільніше, ніж очікувалося, на Заході почали обговорювати, чого можна досягти в найближчі кілька місяців та як підготуватися до затяжної війни.

«Наразі мета Києва — завершити поточний наступ із достатніми успіхами, щоб продемонструвати українським громадянам і прихильникам у Вашингтоні, Берліні та інших країнах, що їхня підтримка не була марною і має тривати», — йдеться у статті.



WSJ пише, навіть якщо прориву цього літа не буде, Україна зможе вести бойові дії до зими: «Дощ і сніг можуть сповільнити важку техніку, але українці досі демонстрували найбільшу ефективність у боях із невеликими підрозділами, часто з більш легкою технікою».

Зазначається, що наразі Україна залучила до наступу лише частину з 60 000 солдатів, які підготовлені у країнах-членах НАТО.

«Українська армія продовжує адаптуватися швидше за російську, — стверджує Гордон Девіс, генерал-майор армії США у відставці та колишній заступник помічника генсека НАТО. — А до весни наступного року в Києва буде більше західної техніки й досвідчених фахівців».

Захід також може надати Україні більш досконале озброєння. Зокрема посилюється тиск на США і Німеччину в питанні передачі Україні далекобійних ракет ATACMS і Taurus. А в другій половині 2024 року в небі ймовірно з'являться українські F-16.



У виданні нагадали, що Президент США на саміті НАТО у Вільнюсі підтвердив наміри продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки це буде потрібно. США та європейські країни розробляють довгострокові плани підтримки обороноздатності України.

Однак глава американського генштабу Марк Міллі та інші військові чиновники застерігають — на швидкі успіхи, яких було досягнуто минулого року, не треба сподіватися.

Росія зміцнює свої оборонні позиції в Україні, збільшує чисельність військ та нарощує виробництво озброєння та боєприпасів. Захід теж посилює свою військову промисловість і виникає перспектива затяжної війни на виснаження.

«Ця війна може стати схожою на Корейську — швидкі маневри на фронті в перші місяці, а потім відносна стабільність», — вважає Дмитро Горенбург, експерт аналітичного центру, пов'язаного з Пентагоном.

Нагадаємо, що Корейська війна почалася у 1950 році, але так й не була завершена і технічно продовжується досі.