Число загиблих і поранених в Україні наближається до 500 тисяч

Україна та Росія втратили приголомшливу кількість військ

Україна та Росія втратили приголомшливу кількість військ, заявили американські посадовці.

Загальна кількість убитих і поранених українських і російських військових з початку війни в Україні, що триває вже 18 місяців, наближається до 500 000, що є приголомшливою цифрою, заявили офіційні особи США, пише The New York Times.

Американські урядовці попередили, що оцінити кількість втрат важко, оскільки Москва регулярно занижує кількість загиблих і поранених у війні, а Київ не розголошує офіційних цифр.

Втрати російських військових, за словами офіційних осіб, наближаються до 300 тисяч. Це число включає близько 120 000 загиблих і від 170 000 до 180 000 поранених військових. Загальні російські втрати перевершують українські цифри, які офіційні особи оцінюють у близько 70 000 убитих і від 100 000 до 120 000 поранених.



Але Росія має значно більше населення, з якого можна поповнити свої лави.

Остання публічна оцінка втрат адміністрацією Байдена була зроблена в листопаді, коли голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк А. Міллі, заявив, що з початку війни з кожної сторони було вбито або поранено понад 100 000 військовослужбовців.

Але ця кількість різко зросла взимку та навесні, коли місто Бахмут перетворилося на «поле вбивств» де сотні військовослужбовців гинули або отримували поранення щодня.

Перші тижні українського контрнаступу цього літа також були особливо важкими. Українські війська спочатку намагалися прорвати укріплені російські рубежі механізованими формуваннями. Озброєні передовою західною зброєю, українці, тим не менш, загрузли в щільних російських мінних полях під постійним вогнем артилерії та бойових гелікоптерів.



Високопоставлений американський чиновник визнав високу кількість українських втрат. За словами офіційних осіб, тисячі військових були вбиті або поранені.

Лише за півтора року кількість загиблих українських військових перевищила американські втрати за майже два десятиліття перебування армії США у В’єтнамі (приблизно 58 000), і приблизно дорівнює кількості вбитих афганських сил безпеки за всю війну в Афганістан, з 2001 по 2021 рік (близько 69 000).

Чисельні втрати відображають велику кількість боєприпасів, витрачених обома сторонами. Тисячі артилерійських снарядів випускаються щотижня, танки б’ють по будівлях, повсюди міни, а над головою ширяють безпілотники. Коли все ж відбувається ближній бій, він нагадує жорстокі битви Першої світової війни, що часто відбуваються в окопах.



Цифри також вказують на відсутність швидкої медичної допомоги на передовій. Поранених солдатів стає все важче евакуювати, враховуючи, скільки артилерії та іншої зброї застосовується під час кожного бою. На відміну від воєн США в Афганістані та Іраку, де американські війська суворо дотримувались евакуації поранених протягом години до добре укомплектованого медичного закладу, в Україні немає такої можливості.

Натомість поранених військових часто кидають у будь-який доступний транспорт або вони йдуть з фронту пішки. У деяких випадках поранених і загиблих залишають на полі бою, оскільки медики не можуть до них дістатися. Лікарні та пункти допомоги часто переповнені.

Хоча Путін, здається, дещо неохоче ініціює широку мобілізацію, він підвищив верхню вікову межу для чоловіків, які можуть бути призвані в армію. І якщо Росія вирішить мобілізувати більше людей, вона зможе швидко перевищити українські резерви.