Адвокати хочуть звільнення від мобілізації, — петиція та законопроєкт

мобілізація ЗСУ

Адвокатів оборює, що судді, прокурори та працівники правоохоронних органів мають відстрочку від мобілізації, а вони ні. На їх думку можливість призову загрожує незалежності адвокатури.

Зокрема адвокат Андрій Бєлік з Дніпра 24 липня зареєстрував відповідну петицію №22/200190-еп на президентському сайті.

«Наразі, все більше зʼявляється випадків коли працівники ТЦК при виконанні адвокатами захисту громадян, в незаконний спосіб вчиняють тиск на адвокатів шляхом незаконного затримання в приміщенні ТЦК, шантаж і тиск питанням примусової мобілізації і т.д. Враховуючи зазначене, з метою реалізації процесуального принципу змагальності сторін в судовому процесі між прокурором та адвокатом, виконання гарантій прав адвокатів, виключення можливості тиску на адвокатів, є необхідність внесення змін до ст.23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"в частині звільнення від мобілізації адвокатів», — йдеться у петиції.



Станом на 31 серпня петиція набрала 7200 голосів з 25 000 необхідних для її розгляду.

Водночас 21 серпня Владлен Неклюдов з групою інших народних депутатів зареєстрували законопроєкт № 9631, який пропонує доповнити статтю 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо звільнення від призову на військову службу адвокатів, що мають стаж адвокатської діяльності не менше десяти років, або включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

Наразі законопроєкт надано депутатам на ознайомлення.