Ще одну категорію чиновників можуть звільнити від призову

АРМА

Нардепи Олександр Ткаченко та Антоніна Славіцька пропонують поширити право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації на працівників АРМА.

Відповідний законопроєкт № 9644 зареєстрований 23 серпня 2023 року.

У пояснювальній йдеться, що відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають мобілізації військовозобов’язані працівники органів, військових частин, підприємств, установ та організацій Міноборони, ЗСУ, ДССЗЗІ, СБУ, СЗР, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Національної поліції, БЕБ, НАБУ, ДБР, Державної виконавчої служби та Управління державної охорони України.

Водночас відстрочка не поширюється на працівників Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (скорочено — Агентство з розшуку та менеджменту активів, або АРМА).

Автори закону вважають таке положення несправедливим і намагаються довести цінність співробітників АРМА, які «забезпечують виконання правоохоронних функцій та сприяють в забезпеченні державної безпеки України».

Cпеціальні знання та навички, які вимагаються при виконанні функцій АРМА є тотожними функціям службовця мілітаризованого складу

Зокрема депутати порівнюють діяльність АРМА з різними правоохоронними службами та стверджують, що з огляду на все викладене у пояснювальній записці, АРМА є державним органом спеціального призначення з правоохоронними функціями, який сприяє в забезпеченні (в межах повноважень як свою чітко відведену роль) державної безпеки України, тому вважають цілком доцільним звільнення працівників АРМА від мобілізації.