Норвезькі F-16 повнять авіапарк Повітряних Сил України

norwegian air force f-16

Норвегія передає Україні системи ППО IRIS-T та винищувачі F-16. Також Норвегія виділяє два винищувачі F-16 для навчальної місії українських пілотів.

Про це повідомляє Офіс Президента України за результатами зустрічі Володимира Зеленського провів зустріч із Прем’єр-міністром Королівства Норвегія Йонасом Гаром Стере, у Києві.

«Норвегія дієво підтримує нашу авіаційну коаліцію та підготувала відповідні рішення. Найкращі новини до Дня Незалежності для нас. Є й новий оборонний пакет щодо посилення ППО та інше дуже важливе оборонне обладнання», — заявив Володимир Зеленський.

Йонас Гар Стере повідомив, що Норвегія передає Україні системи ППО IRIS-T, а також ухвалила рішення про передачу літаків F-16, які перебувають у неї на озброєнні. Також Норвегія виділяє два винищувачі F-16 для навчальної місії українських пілотів.

Крім того, за його словами, Норвегія передає Україні обладнання для розмінування та зробить усе необхідне, щоб переконати партнерів надати нашій країні ЗРК NASAMS.

Прем’єр-міністр Норвегії запевнив у продовженні підтримувки України щодо відбудови енергетичної інфраструктури, а також у питанні зберігання газу для проходження зими.

Відповідаючи на запитання журналістів, Володимир Зеленський зазначив, що вже три країни погодилися передати Україні літаки F-16 після тренування пілотів.

«Це Данія, Нідерланди та Норвегія. І ми надзвичайно вдячні всім трьом державам, а також дуже вдячні Сполученим Штатам Америки. Їхня добра воля і їхні технології. Вони акцептували це. Вдячні Президенту США, Конгресу», – наголосив президент.