Україні не вдасться досягти мети наступу, — розвідка США

ЗСУ

Згідно з оцінкою американської розвідки, українські сили, що наступають, не досягнуть південно-східного міста Мелітополь — життєво важливого для Росії транзитного вузла.

Якщо ці висновки справдяться, це означатиме, що Київ не виконає своєї головної мети — розрізання сухопутного коридору з Росії до Криму в цьому році, повідомили газеті The Washington Post джерела, знайомі з секретним прогнозом.

Про це пишуть Джон Хадсоні та Алекс Хортон у статті U.S. intelligence says Ukraine will fail to meet offensive’s key goal, яку оприлюднило видання The Wall Street Journal.

Похмура оцінка заснована на жорстокій майстерності Росії у захисті окупованої території за допомогою численних мінних полів і траншей і, ймовірно, спонукає до розборів у Києві та західних столицях, чому контрнаступ, забезпечений західною зброєю та військовою технікою вартістю в десятки мільярдів доларів, не досягнув своїх цілей.

За словами офіційних осіб США, українські війська, які просуваються до Мелітополя з села Роботине зупиняться за кілька кілометрів від міста. Американські, західні та українські урядовці, опитані для цієї доповіді, на умовах анонімності, розповіли про делікатні військові операції.

Але в перший же тиждень боїв Україна зазнала великих втрат у боротьбі з добре підготовленою обороною Росії, попри наявність цілого ряду нещодавно отриманого західного озброєння, включаючи американські БМП Bradley, німецькі танки Leopard 2 та спецмашини для розмінування.



Мелітополь має вирішальне значення для контрнаступу України, оскільки вважається воротами до Криму. Місто знаходиться на перетині двох важливих автомагістралей та залізничної гілки, які дозволяють Росії перекидати війська та техніку з півострова на інші окуповані території на півдні України.

Мелітополь

Україна розпочала контрнаступ на початку червня, сподіваючись повторити свій приголомшливий успіх минулої осені на Харківщині.

Але в перший же тиждень боїв Україна зазнала великих втрат у боротьбі з добре підготовленою обороною Росії, незважаючи на наявність цілого ряду нещодавно отриманого західного озброєння, включаючи американські БМП Bradley, німецькі танки Leopard 2 та спеціалізовані машини для розмінування.



Спільні військові навчання, які проводили американські, британські та українські військові, припускали такі втрати, але припускали, що Київ зазнає цих втрат як ціну прориву головної лінії оборони Росії, заявили представники США.

Але Україна віддала перевагу зменшенню втрат на полі бою і перейшла до тактики використання дрібніших підрозділів для просування на різних ділянках фронту.

Крім того, нещодавно Київ достроково направив на фронт резерви, зокрема підрозділи на БТР «Страйкер» та танках «Челленджер», так й не прорвав головну оборонну лінію Росії.

Шлях до Мелітополя є надзвичайно складним, і навіть повернути собі близькі міста, такі як Токмак, буде складно, сказав Роб Лі, військовий аналітик Інституту досліджень зовнішньої політики.

«У Росії там три основні оборонні рубежі, а за ними «міста-фортеці», — сказав він. «Питання не тільки в тому, чи зможе Україна подолати один, чи два з них, а в тому, чи зможуть вони пройти всі три й мати достатньо сил, щоб досягти чогось значного, наприклад, взяти Токмак чи щось більше».

Похмура перспектива, про яку поінформували деяких республіканців та демократів на Капітолійському пагорбі, вже викликала гру звинувачень на закритих зустрічах. Деякі республіканці відмовляються від прохання президента Байдена про додаткові 20,6 мільярда доларів допомоги Україні. Інші республіканці та меншою мірою демократи-яструби звинувачують адміністрацію в тому, що вона не відправила Україні більш потужну зброю раніше.



Водночас урядовці США відкидають критику щодо того, що винищувачі F-16 або ракетні системи більшої дальності, такі як ATACMS, привели б до іншого результату. «Немає жодних доказів того, що ці системи були б панацеєю при зламі головної оборонної лінії російських військ», — заявив високопосадовець адміністрації.

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк А. Міллі сказав в інтерв'ю цього тижня, що США чітко розуміють складність завдання, яке постає перед Україною.

«Пару місяців тому я казав, що цей наступ буде довгим, він буде кривавим і повільним», — сказав він. «І це саме те, що є: довгий, кривавий і повільний, і це дуже, дуже важкий бій».

Офіційні особи США заявили, що Пентагон неодноразово рекомендував Україні зосередити велику кількість сил на одній точці прориву. Хоча Україна обрала іншу стратегію, офіційні особи заявили, що це був вибір Києва з огляду на величезні жертви, які українські війська несли на полі бою.

Аналітики кажуть, що проблеми, з якими зіткнулася Україна, багатогранні, але майже всі згодні з тим, що Росія перевершила всі очікування щодо її здатності захищати окуповану територію.

«Найвизначальнішим фактором того, як просувається цей наступ, є якість російської оборони», — сказав Лі, зазначивши використання Росією окопів, мін та авіації. «У них було багато часу, і вони дуже добре їх підготували… і дуже ускладнили шлях України».



Українці протягом кількох місяців витрачали в Бахмут величезні ресурси, включаючи солдатів, боєприпаси та час, проте втратили контроль над містом і досягли лише скромних успіхів у захопленні територій навколо нього. В адміністрації Байдена виникла стурбованість з приводу того, що надмірні зусилля на сході могли підірвати ефективність контрнаступу на півдні.

Нова оцінка розвідки узгоджується з секретним прогнозом США від лютого, що вказує на те, що нестача техніки та чисельності військ може означати, що контрнаступ «значно не досягне» мети України з перерізання сухопутного мосту до Криму до кінця серпня.

Урядовці США заявили, що Вашингтон, як і раніше, відкритий для Києва. Один із представників Міноборони сказав, що, можливо, Україна може порушити історичні традиції та продовжить контрнаступ взимку, коли все, в тому числі умови для солдатів, постачання продовольства та боєприпасів, стає набагато складніше.

Але це залежатиме від кількох важливих факторів, таких як час відпочинку, необхідний військам після важкого сезону боїв. За словами представника Пентагону, це також залежатиме від того, скільки спеціального обладнання та одягу для холодної погоди вони матимуть. Але й Москва може досягти успіху в зимових бойових діях.

«Відомо, що росіяни здатні битися в холодну погоду», — сказав чиновник.