Суд відмовився давати умовний термін за ухилення від мобілізації

мобілізація

Три роки реального позбавлення волі за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації присудив військовозобов'язаному Ріпкинський районний суд Чернігівської області.

Про це повідомляє Главком з посиланням на вирок від 19 липня.

У середині червня 2022 року чоловік прибув до ТЦК, де пройшов медичну комісію, яка його визнала обмежено придатним до військової служби у воєнний час. Згодом, у березні 2023 року, він отримав повістку для відправлення у військову частину. Проте у визначений день не з’явився без поважної причини.

Вже у суді він зауважив, що визнає вину, кається у скоєному і просив суворо не карати. На бік обвинуваченого став орган пробації, який зазначив, що виправлення та перевиховання чоловіка можливе без ізоляції від суспільства. Такої ж думки був й прокурор, який просив умовний термін покарання.



Але суд не взяв до уваги «щире каяття» як пом'якшувальну обставину. Адже обвинувачений хоча й визнав факт ухилення ним від мобілізації, проте своєю поведінкою не продемонстрував бажання виправити ситуацію — і з березня 2023 року так і не з’явився до військкомату. Що, на думку суду, свідчить, що він свідомо та наполегливо продовжує ігнорувати виконання ним, як громадянином України, конституційного обов'язку із захисту держави.

«Суд не може погодитися з думкою прокурора та висновком органу пробації щодо виправлення обвинуваченого без ізоляції від суспільства, зважаючи на те, що свідомі громадяни України, захищаючи державу гинуть на полі бою та отримують каліцтва… Призначення іспитового строку особі, що усіляким чином намагається уникнути мобілізації, буде вкрай несправедливим та певною мірою зневажливим відносно захисників України», — сказано у вироку.



Нагадаємо, що раніше схожу позицію висловив суддя Кам’янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області, який засудив двох чоловіків до трьох років в’язниці за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

«Реальне покарання за вчинене кримінальне правопорушення гарантує адекватне реагування на загрозу національної безпеки держави», — переконаний суддя.

На думку служителя Феміди, ухилення від мобілізації — злочин, який має високий ступінь суспільної небезпечності. Адже Україна протистоїть відкритій військовій агресії Росії. І якщо суд призначить більш м’яке покарання, це призведе до свідомого та відвертого ігнорування повісток іншими чоловіками, які підлягають мобілізації, а негативно впливає на стан укомплектованості військових частин, а отже й обороноздатності всієї країни.