ФРН, Данія та Норвегія передали Україні гаубиці Zuzana 2

Zuzana 2

Словаччина передала Україні перші дві з шістнадцяти замовлених 155-мм самохідних гаубиць Zuzana 2, в рамках контракту профінансованого Данією, Німеччиною та Норвегією.

Передача нового озброєння для української армії відбулась на заводі Konštrukta Defence, де були присутні прем'єр-міністр та міністр оборони Словацької Республіки, посли України, Королівства Данія, Федеративної Республіки Німеччина та Королівства Норвегія.

Zuzana 2

Нагадаємо, що про те, що Німеччина, Данія та Норвегія профінансують виробництво шістнадцяти гаубиць Zuzana 2 було оголошено у жовтні 2022 року.

«Ми продовжуватимемо допомагати Україні різними способами... Так наступного року ми поставимо Україні 16 колісних гаубиць Zuzana-2, які профінансовані Німеччиною спільно з Данією та Норвегією і зроблені у Словаччині», — заявила тоді міністерка оборони ФРН Крістіне Ламбрехт.

Україна також придбала 24 САУ Zuzana 2. Перший контракт на закупівлю гаубиць Україна та Словаччина підписали у червні 2022 року, ще на 16 САУ — у липні 2023 року.

САУ Zuzana 2 є подальшою модифікацією самохідної гаубиці ShKH vz. 77 Dana, прийнятої на озброєння армії Чехословаччини в 1977 році. У 1998 словацька армія прийняла на озброєння 155-мм/45 САУ Zuzana, що є глибокою модернізацією «Дани» під стандарти НАТО.