Бюджетникам, які працюють в зоні бойових дій, збільшать надбавку

війна

Працівники бюджетних установ, які працюють на територіях активних бойових дій отримуватимуть надбавку за роботу з особливими умовами праці — 100% посадового окладу.

Відповідна урядова постанова № 928 видана 25 серпня та набула чинності 1 вересня.

Документ визначає, що на період воєнного стану працівникам установ, закладів та організацій, що фінансуються з держбюджету, які безпосередньо виконують обов’язки та завдання, виплачується щомісячна надбавка за роботу з особливими умовами праці за фактично відпрацьований час:

  • на територіях можливих бойових дій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, для яких не визначена дата припинення можливості бойових дій , — у граничному розмірі 50% посадового окладу;
  • на територіях активних бойових дій, включених до переліку територій, для яких не визначена дата завершення бойових дій, — у граничному розмірі 100% посадового окладує.

Також надбавка у розмірі 100% виплачуватиметься працівникам надавачів соціальних послуг комунального сектору, що розташовані та безпосередньо надають послуги на територіях, на яких ведуться бойові дії (не визначена дата завершення бойових дій).

Постанова встановлює, що розмір надбавки визначається керівником відповідної установи за погодженням з головним розпорядником бюджетних коштів у межах фонду оплати праці та за погодженням з профспілковим представником, а в разі відсутності первинної профспілкової організації — з вільно обраними та уповноваженими представниками працівників.

Дія постанови не поширюється на військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та працівників державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами.

Визнано такими, що втратили чинність:

  • постанову КМУ від 5 вересня 2018 р. № 708 «Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також працівників державних і комунальних установ, закладів, організацій, які фінансуються з бюджету і розміщені в населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення»;
  • постанову КМУ від 5 червня 2019 р. № 468 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2018 р. № 708».