Порошенко пропонує цифровізувати надання статусу УБД

УБД

Група народних депутатів на чолі з Петром Порошенком пропонує значно спростити та цифровізувати процес набуття статусу учасника бойових дій в умовах воєнного стану.

Відповідний законопроєкт № 9681 зареєстрований 4 вересня.

Згідно з проєктом закону підставою для набуття статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану стане бойовий наказ командира про направлення особи до району проведення бойових дій для безпосереднього виконання бойових завдань.

Для цього командир військового формування зобов’язаний не пізніше ніж у триденний строк з дня віддання бойового наказу, направити такий наказ в електронному вигляді до Єдиного державного реєстру ветеранів війни. У разі неможливості направлення наказу в електронному вигляді — направити його до держателя Реєстру у паперовому вигляді.

Зазначимо, що надсилання бойового наказу є слабким місцем законопроєкту, адже такий документ, по-перше, має гриф обмеження доступу — «таємно» або «для службового користування», по-друге, містить відомості про характер і місце виконання бойових завдань підрозділом, що в разі витоку може розкрити чутливу для оборони України інформацію.



Далі за логікою законопроєкту тримач Реєстру у триденний строк з дня надходження бойового наказу, засобами оформляє електронну особову картку про набуття особою статусу учасника бойових дій. Така картка містить унікальний персональний електронний ідентифікатор (QR-код, штрих-код, цифровий код), що невідкладно надсилається на мобільний телефон військовослужбовця та, за його бажанням, члена його сім’ї.

При оформленні електронної особової картки учасника бойових дій забороняється вимагати додаткові документи та інформацію від особи, на ім’я якої оформлюється така картка — використовуються відомості, передані до Єдиного державного вебпорталу електронних послуг відповідно до вимог законодавства України.

Персональний електронний ідентифікатор учасника бойових дій можна буде пред’являти для підтвердження права на користування гарантіями, передбаченими цим Законом та іншими законами України для учасників бойових дій та членів їх сімей.

Персональний електронний ідентифікатор та посвідчення учасника бойових дій матимуть однакову юридичну силу.

За бажанням військовослужбовця Держателем реєстру також може бути надано посвідчення учасника бойових дій у паперовому вигляді.

Зазначимо, що на розгляді у парламенті є інший законопроєкт щодо автоматичного надання статусу учасника бойових дій. Проєкт закону № 9636 зареєстрований 21 серпня народною депутаткою Іриною Никорак (Європейська Солідарність) передбачає, що підставою для автоматичного надання статусу учасника бойових дій військовослужбовцям має стати довідка про нарахування та виплату їм щомісячної додаткової винагороди у розмірі 100 000 гривень.