Роботодавців зобов'яжуть брати на роботу ветеранів

Що треба знати, коли працевлаштовуєте колишнього військовослужбовця

Для підприємств, установ, організацій, у тому числі фізичних осіб, які використовують найману працю, встановлять норматив робочих місць для працевлаштування ветеранів війни.

Відповідний законопроєкт № 10261, зареєстрований 14 листопада 2023 року, передбачає внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Пропонується встановити норматив робочих місць для працевлаштування ветеранів війни у 2 відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, — у кількості одного робочого місця.

Варто зауважити, що станом на вересень 2023 року за даними опитування Українського ветеранського фонду, відсоток ризику відсутності роботи у ветеранів за рік виріс із 34% до 42%. Динаміка свідчить про те, що при поверненні до цивільного життя демобілізовані військовослужбовці зіштовхуються з низкою труднощів під час пошуку роботи.

Слідкувати за виконанням закону мають Пенсійний фонд та Український ветеранський фонд, які щороку перевірятимуть кількість працевлаштованих ветеранів в тому числі за допомогою Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та Єдиного державного реєстру ветеранів війни.



За невиконання нормативу працевлаштування ветеранів війни передбачається застосовувати до керівників підприємств адміністративно-господарські санкції (стягувати штрафи):

  • в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі у фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування ветерана війни й не зайняте ветераном війни;
  • в розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі у фізичної особи, яка використовує найману працю, де працює від 8 до 15 осіб, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування ветерана війни й не зайняте ветераном війни.

Очікується, що зміни до закону дозволять працевлаштувати для близько 172 тис. ветеранів війни та додатково 86 тис. осіб з інвалідністю.