ЗСУ переходять на електронні журнали обліку майна

ЗСУ переходять на електронні журнали обліку

Відтепер військові частини зможуть вести облікові регістри та журнали обліку майна лише в електронній формі й використовувати для цього спеціальне програмне забезпечення.

Міністерство оборони повідомило про внесення змін до наказу №440 17.08.2017 р. «Про затвердження Інструкції з обліку військового майна у Збройних Силах України».

«У середньому командир роти наразі витрачає 50-80% свого робочого часу на бюрократію. Облік майна є одним з найбільш об'ємних бюрократичних процесів. Наказ створює можливості для автоматизації», — зазначила Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони з цифровізації.

Повідомляється, що військові частини для обліку майна зможуть використовувати програмне забезпечення, яке прийняте в експлуатацію Міноборони або допущене до дослідної експлуатації. Програми мають відповідати вимогам щодо захисту інформації (мати атестат відповідності КСЗІ).

Наразі прикладом такої програми є System Analysis Program Development (SAP), автоматизована система управління оборонними ресурсами. Це провідна логістична система у світі, якою користуються 28 країн НАТО.

Для переходу на такі програми командирам частин, які ведуть військове господарство, потрібно видати наказ щодо їхнього використання. У разі переходу залишається лише електронний облік, вести паперові журнали та дублювати інформацію заборонено.

До переходу на електронний облік можна, без окремого дозволу, вести облік майна в інших програмах — до прикладу Microsoft Office 365. У такому випадку друкувати всі сторінки журналів обліку не потрібно — достатньо періодично підписувати узагальнювальну відомість при звірках.

У разі питань щодо наказу чи переходу на електронну форму звертайтесь на «гарячу лінію» Міноборони за номером 1512.

Важливо: первинні документи (накладні, вимоги, акти, атестати) поки залишаються в паперовій формі, адже вони підтверджують здійснення господарських операцій і можуть вимагатися при перевірках чи службових розслідуваннях.

Нагадаємо, що у травні 2020 року Генеральний штаб ЗСУ вже анонсував заборону ведення зайвих журналів у військових частинах й зменшення звітності. Але фактично кількість журналів лише збільшувалась.