У ЗСУ заборонять вести зайві журнали й зменшать звітність

У ЗСУ заборонять заводити зайві журнали і зменшать звітність

У Збройних Силах України розпочалась робота над зменшенням документообігу та впровадженням електронного військового квитка, стверджують у Генеральному штабі.

З поступовим наближенням ЗС України до нових стандартів та структур, відбувається і процес унормування документообігу, повідомляє пресслужба Генерального штабу.

Зокрема першими кроками у зменшенні документопотоку стануть:

  • заборона на створення (відпрацювання) книг, журналів, на рівні від відділення до батальйону, які не передбачені нормативними документами;
  • записи, які раніше вносилися до журналів інструктажів із заходів безпеки та про їхнє проведення будуть вноситися до журналу обліку бойової (індивідуальної) підготовки без складання окремих (додаткових) списків особового складу;
  • щоденна (щотижнева, щомісячна) підготовка статистичних даних, не передбачених табелем термінових донесень; буде виключена із практики;
  • у разі надходження до підрозділу вказівок від вищого командування (телеграм, доручень, розпоряджень), які надходять з різних органів військового управління, але мають подібний (дублюючий) зміст, відповідь надаватиметься одним документом із зазначенням декількох одержувачів у розрахунку розсилки;
  • під час видання нормативних документів (наказів, розпоряджень) органами військового управління зазначатиметься вичерпний перелік документів, які повинні відпрацьовуватися військовими частинами (підрозділами) також буде виключено використання формулювань: «інші документи за необхідності», що призводить до надлишкового документоутворення.

Окрім цього, у Збройних Силах України належну ефективність протягом останніх років показала захищена система електронного документообігу «СЕДО».

Триває робота й над унормуванням нормативних документів для уніфікації особистих документів військовослужбовців. Паралельно проводяться дослідження щодо введення в дію автоматизованої електронної системи, яка передбачає використання електронного військового квитка (ЕВК).

Впровадження єдиного електронного військового квитка полягає у заміні паперових особистих документів військовослужбовця на електронний носій (пластикову карту). Використання електронної картки спростить виконання повсякденних завдань військовослужбовцем (відмітки про відрядження, отримання зброї, матеріальних засобів тощо). ЕВК надалі може замінити посвідчення офіцера, військовий квиток, медичну книжку, реєстр речового майна, зброї тощо.

Також ЕВК використовуватиметься як перепустка в систему контролю і управління та виступатиме захищеним носієм особистого ключа, ключа доступу до інформаційно-аналітичних систем тощо.

Питанням створення та впровадження до війська електронного посвідчення військовослужбовця опікуються відповідні структурні підрозділи Міністерства оборони та Збройних Сил України.

Зауважимо, що сьогодні на засіданні Уряду було призначено Юлія Гере заступником міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO — Chief Digital Transformation Officer). Відтепер такі посади є в кожному міністерстві, обласній адміністрації, держкомпанії, агенції та інших центральних органах виконавчої влади.

Юлій Гере – криворіжець, гендиректор ТОВ «Інжинірінг-Компані», член правління, спікер в ОО «Центр виживання і спеціальної підготовки «SEAL». Радник віцепрезидента з питань безпеки в ГС «Український Союз промисловців і підприємців (УСПП). Має 5 вищих освіт: Дніпропетровський національний університет (Фізико-технічний інститут) спеціалізація «радіоелектронні пристрої, системи і комплекси», інженер-системотехніка; Інститут ділового адміністрування (Кривий Ріг); Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Інститут Управління державної охорони України, спеціалізація «охоронна діяльність і безпека; Інститут «КРОК», магістр, облік і аудит.

– Це новий рівень менеджменту реалізації державної політики. CDTO координуватимуть цифрову трансформацію у профільній сфері. Вони не лише займатимуться цифровізацією державних послуг, а й зможуть докорінно змінити систему та процеси усередині міністерств, – прокоментував віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Одне з перших завдань CDTO – аудит та формування плану цифрової трансформації міністерства та системи надання адміністративних та публічних послуг, якими опікується відомство. CDTO – це не IT-фахівець, а цифровий реформатор із широким баченням галузі.

Читати також:Як паперова чума накриває українську армію