Подано законопроєкт про мотиваційні виплати військовим

грошове забезпечення

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №11012 про мотивацію до військової служби. Він передбачає додаткові виплати, соціальні гарантії, підвищення престижу військової служби та контроль за підготовкою новобранців.

Закон має створити основу для початку трансформації українського війська «армії мобілізованих» до «професійної армії» під час війни, повідомив його автор, народний депутат «Голосу», секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

«Я відкриваю дискусію! У законопроєкті щодо мотивації військової служби прописано стимули для людей, які вже служать та беруть участь у бойових діях, для тих, хто буде залишатись в армії, для тих, хто зараз має можливість піти, але залишається, і для тих, хто підпише контракти під час дії воєнного стану. Тому що для ефективної асиметричної війни потрібні професіонали, одних мобілізованих недостатньо. І в цьому напрямку має реалізовуватися державна політика», — зазначає нардеп.

Пропонується, що військовослужбовці, які під час дії воєнного стану проходять службу не менше 12 місяців, з яких не менше 6 місяців беруть участь у бойових діях, отримують посадовий оклад, оклад за військовим званням, надбавку за вислугу років із коефіцієнтом 1,5. Для тих, хто відслужив не менше 24 місяців, не менше 12 з яких у бойових діях — коефіцієнт 2.

Тим, хто після 24 лютого 2022 року уклав чи продовжив контракт про проходження служби на строк не менше 3 років або до закінчення воєнного стану, пропонується виплачувати одноразову грошову допомогу у таких розмірах:

  • солдатам і матросам — 120 000 грн
  • сержантам і старшинам — 160 000 грн
  • офіцерам — 200 000 грн

Для тих, хто має право звільнитися зі служби за сімейними обставинами чи станом здоровʼя, але виявив бажання продовжити служити, — встановлюється щомісячна додаткова винагорода у 10 000 грн.

Право на кредит на відкриття бізнесу зі ставкою до 5% матимуть усі, хто служив не менше 36 місяців (із них - мінімум 12 бойових) чи не дослужив ці строки у звʼязку з пораненням, а також звільнені з полону.

Право на іпотеку на житло під 3% терміном до 20 років матимуть усі, хто служив не менше 36 місяців (із них - мінімум 24 бойових), поранені, що продовжують службу, але мають право на звільнення, звільнені з полону, а також ті, хто не зміг продовжити військову службу через поранення.

Законопроєкт вносить додатковий перелік підстав для демобілізації у зв’язку з закінченням строку служби, якщо військовий не висловлює бажання продовжувати військову службу:

  • у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців;
  • або протягом 18 місяців безперервної служби під час дії воєнного стану, з яких 12 місяців участь у бойових діях.

Передбачена оплата державним коштом пожиттєвого страхування життя та здоровʼя в приватних установах для військових, що відслужили не менше 36 місяців (із них – мінімум 12 бойових), а також для звільнених із полону. Дія страхування поширюється і на їхні сімʼї.

Пропонується встановити мінімальні розміри пенсій особам з інвалідністю внаслідок проведення АТО на Сході України, ООС на Сході України, збройної агресії проти України:

  • I групи — 25 000 грн
  • II групи — 20 000 грн
  • III групи — 15 600 грн

Також законопроєкт передбачає встановлення механізмів контролю за проходженням навчання призваних військовослужбовців. Зокрема за неякісну підготовку буде введена додаткова відповідальність для інструкторів та керівників навчальних центрів.