Deutz — серце українських машин

Deutz

Один з найбільших світових виробників дизельних двигунів для техніки, дизельних і газових генераторів – компанія DEUTZ AG, на сьогодні активно працює на українському ринку, вдихаючи життя у вітчизняну техніку. Про досягнення компанії, агенції Defense Express, повідав генеральний представник компанії DEUTZ AG в Україні Майкл фон Хайден.

Розкажіть про досвід роботи компанії DEUTZ на українському ринку. Коли почалося це співробітництво, і які його результати на сьогоднішній день? Наведіть, будь ласка, найбільш яскраві/цікаві приклади.

Початком співпраці можна вважати 1998 рік, коли компанія ХТЗ вирішила придбати у нас 3000 двигунів. Наступною важливою віхою нашої співпраці була поставка 200-300 двигунів для оснащення київського автобусного парку, а також закупівля Харківським КБ ім. Морозова 200 дизельних двигунів з автоматичною трансмісією Allison, які встановлювалися на бронетранспортери БТР-3 для експорту в ОАЕ.

Крім того, такими самими двигунами оснащуються і бронетранспортери БТР-4 і Дозор-Б. Цей двигун відрізняється компактними розмірами і цілою низкою унікальних характеристик, адаптованих для бойових броньованих машин. Основні конкурентні переваги двигуна: великий крутний момент, мала вага, економічність, V-подібне розташування циліндрів (за бажанням замовника), великий технічний ресурс.

Які види продукції/послуг DEUTZ користуються найбільшим попитом на українському ринку, і яких замовників більше – військових чи цивільних?

Зрозуміло, що можливості нашого експорту (в Україну) визначаються загальним станом її економіки, наявністю або відсутністю театру військових дій, а також доступністю необхідних фінансових ресурсів.

На сьогоднішній день переважають військові замовники, але в майбутньому пріоритети знову змістяться в сторону цивільного сектора. Як тільки економіка повернеться на шлях зростання, збільшиться і виробництво автобусів, тракторів і вантажних автомобілів.

Що стосується сектора послуг, то я б виділив два основних види послуг:

А) Наші конструктори підтримують постійний контракт з колегами з КБ ім. Морозова і підприємств з випуску бронемашин, і допомагають їм з розробкою і виробництвом дослідних зразків нової техніки.

Б) DEUTZ є лідером на українському ринку імпортних двигунів, а загальний обсяг поставок на сьогоднішній день вже сягнув приблизно 15 тис. одиниць. Ексклюзивним правом на продаж двигунів DEUTZ в Україні володіє компанія Automotors, яка несе певні зобов'язання щодо їх сервісного обслуговування. За останні 15 років Automotors інвестувала значні кошти в розвиток своєї сервісної інфраструктури. Так, кілька мільйонів євро витрачено на створення нового сервісного центру в Бучі під Києвом, і ще одну станцію обслуговування було нещодавно відкрито в Запоріжжі. Крім того, у розпорядженні Automotors є цілий парк мобільних сервісних станцій, які обслуговують клієнтів по всій країні.

З яких причин припинилися поставки двигунів DEUTZ в Україні в 2014 – початку 2015 роках?

Перш ніж говорити про причини припинення поставок у минулому, хотів би підтвердити, що наша компанія готова поставити стільки двигунів, скільки буде потрібно українським виробникам техніки.

Дійсно, у другій половині 2014 діяли певні експортні обмеження щодо України. Усі європейські експортери стикалися з цілою низкою обмежень, які було важко обійти. Крім обмежень відносно України в цілому, існували й обмеження проти окремих фізичних осіб і організацій. Зрештою, завдяки активному втручанню Президента України, Канцлера Федеративної Республіки Німеччини, МЗС України, РНБО та одного з членів правління DEUTZ, ми отримали дозвіл Служби експортного контролю Німеччини, і здоровий глузд, нарешті, взяв гору.

З якими проблемами найчастіше стикаються іноземні виробники/постачальники на українському ринку? Наведіть приклади з досвіду вашої компанії. Більшість проблем імпортерів пов'язані з неповороткістю бюрократичного апарату, неефективністю попередньої влади, а також корупцією. Було втрачено дорогоцінний час і гроші, а розвиток країни загальмувався.

Компанія DEUTZ має великий досвід співпраці зі збройними силами провідних країн світу у сфері створення та технічного обслуговування автомобілів та бронетехніки. Що б ви могли або хотіли б порадити керівництву ЗСУ та місцевим підприємствам в сфері впровадження передового досвіду інших європейських держав?

Що стосується рекомендацій для виробників бронетехніки:

пріоритет слід надавати створенню нових видів техніки шляхом поступового підвищення якості до стандартів НАТО;

використовувати комплектуючі вітчизняного виробництва, якщо їх постачальники прагнуть і здатні досягти західних стандартів якості. Разом з тим, віддавати перевагу імпортним комплектуючих, які явно перевершують вітчизняні аналоги за критерієм ціна/якість;

уникати російських/радянських підходів, спрямованих на повну відмову від імпорту комплектуючих; це буде мати зворотний ефект, враховуючи повну відсутність конкуренції з боку зарубіжних постачальників. Багато підприємств-постачальники досі належать державі. Вони живуть на захищеному острівці в океані конкурентів і тому не мають стимулів до постійного підвищення якості продукції, що випускається. Російський підхід є економічно неефективним. Він веде до подорожчання продукції і можливий тільки в умовах наявності величезних ресурсів.

Які основні напрямки роботи DEUTZ на українському рику в коротко-, середньо- і довгостроковій перспективі?

Головні завдання компаній DEUTZ і Automotors на сьогоднішній день: збільшення обсягу поставок як військовим, так і цивільним споживачам; розвиток сервісної інфраструктури і в найближчому майбутньому створення ще двох сервісних центрів.

Крім того, ми маємо намір безкоштовно готувати технічний персонал збройних сил, який проходитиме тренінги на навчальних майданчиках Automotors. Це дозволить фахівцям збройних сил самостійно здійснювати ремонтні та регламентні роботи, за винятком капітального та гарантійного ремонту.

У зв'язку з цим важливо розуміти необхідність зведення до мінімуму кількості постачальників з метою забезпечення високого рівня уніфікації, що дозволить мінімізувати проблеми логістики як всередині України, так і за її межами.

Чи готова ваша компанія брати участь у проектах з будівництва в Україні сучасних сервісних центрів або складальних виробництв продукції DEUTZ?

Automotors як дистриб'ютор продукції DEUTZ готовий брати участь в проектах з будівництва нових сервісних центрів в Україні. Крім того, компанія постійно розширює та вдосконалює вже існуючу інфраструктуру. Так, зовсім недавно в Запоріжжі відкрився другий сервісний центр, який спеціалізується на обслуговуванні двигунів для військової техніки.

Будівництво складального виробництва на даний момент не стоїть на порядку денному, зважаючи на складну економічну ситуацію (в Україні).

У майбутньому, скажімо, через 2-3 роки, такі виробники автомобільної техніки, як КрАЗ, ХТЗ, Богдан і ЗАЗ, ймовірно, знову почнуть нарощувати виробництво. Однак навіть їх потенціалу зростання буде недостатньо для створення в Україні складального виробництва.

Всі вони знаходяться в приватній власності, і їх важко буде змусити об'єднати свої закупівельні ресурси і зобов'язати здійснювати закупівлі тільки на одному складальному підприємстві в Україні. Крім того, цим підприємствам потрібні різні двигуни з точки зору потужності і відповідності європейським нормам екологічності, оскільки одні поставляють свою техніку в країни Євросоюзу, а інші - в такі країни, як, наприклад, Єгипет і Іран. Тому ми не можемо планувати створення складального виробництва через відсутність достатнього ресурсу замовлень.

Слід мати на увазі і ще один важливий момент. DEUTZ – це вже існуюче, повністю автоматизоване виробництво, яке дозволяє випускати понад 200 тис. двигунів щорічно, в той час, як складальний завод в Україні, який ще навіть не побудований, зможе виробляти порівняно невелику кількість двигунів, а місцеві виробники навряд чи зможуть замістити імпортні поставки , оскільки більшість українських підприємств ще не досягли європейських стандартів якості.

Єдиним економічним стимулом для створення складального виробництва в Україні міг би стати пільговий режим оподаткування у вигляді звільнення від імпортного збору та/або ПДВ. Але влада в цьому не надто зацікавлена, оскільки складальний завод, що працює в основному на імпортних комплектуючих, нічого не дає країні з точки зору розвитку промислового потенціалу і тому не може представляти реального інтересу для уряду. Отже, залишаються серйозні сумніви щодо економічної доцільності такого проекту.

Defense Express