Багатофункціональний БПЛА «Гайдамака» М-49

М-49

Спеціалісти Національного авіаційного університету створили багатофункціональний безпілотний літальний апарат «Гайдамака» М-49. Він легкий і зручний в управлінні. Його можна переносити в рюкзаку. За потреби за лічені хвилини цей БПЛА можна запустити на задану ціль.

«Гайдамака» М-49 за однією з функцій є керованим апаратом-камікадзе.

Заступник директора Науково-виробничого центру безпілотної авіації «Віраж» Національного авіаційного університету Михайло Фузік розповів, що максимальна злітна вага цього БПЛА становить лише 4 кг, довжина — менше півметра, а розмах крил — 0,82 м. Крім цього, його запуск може здійснюватися як за допомогою пускового пристрою, так і з рук військовослужбовця.

Максимальна швидкість «Гайдамаки» становить 140 км/год, висота польоту — 2 км. Попри невеликі розміри та вагу, цей БПЛА може бути в польоті 30 хвилин.

Михайло Ігорович також пояснив, що на «Гайдамаку» можна встановлювати апаратуру стеження, використовуючи його як розвідувальний пристрій. А ще цей безпілотник може нести спецвантаж — майже два кілограми вибухівки. В такому випадку він перетворюється на високоточну зброю.

Сьогодні «Гайдамака» випробовується як БПЛА-розвідник. Михайло Фузік додав, що фахівці «Віража» також працюють над варіантом цього безпілотника із застосуванням підвісних ракет.


Микола ФЕДОРКІВ, Народна армія

довідник озброєння і військової техніки