Посилення військової компоненти в системі Державної прикордонної служби України

Кордон фото: УНІАН

Після початку, у 2014 році, російської агресії проти України в стає зрозумілим, що як Збройні Сили так і всі правоохоронні органи та прикордонне відомство зокрема, потребують докорінних змін.

«Гібридна» війна на сході країни, інші загрози її територіальній цілісності, незалежності та існуванню, небезпека сепаратизму, міжнародний тероризм, активізація контрабанди зброї та засобів терору, наркобізнесу, нелегальної міграції, а також загроза незаконного розповсюдження зброї масового ураження та екологічно небезпечних речовин зумовили необхідність удосконалення системи безпеки державного кордону.

Ситуація, що склалася, показала слабкий військовий компонент, недостатнє технічне оснащення та матеріальне забезпечення суб’єктів інтегрованого управління кордонами, що не дало змогу повною мірою реагувати на нові загрози.

Відбувається оптимізація штатної структури Державної прикордонної служби України та трансформація прикордонного відомства. Вперше за роки незалежності гранична штатна чисельність Державної прикордонної служби України збільшується на 3000 військовослужбовців.

Створюються оперативно-бойові прикордонні підрозділи, які беруть під контроль лінію розмежування з тимчасово окупованими територіями Луганської та Донецької областей. В стислі строки проводяться облаштування та фортифікаційне укріплення новостворених підрозділів.

Із залученням коштів міжнародної технічної допомоги підрозділи, що виконують завдання вздовж лінії розмежування в зоні проведення АТО отримують сучасну броньовану техніку та амуніцію. Активно продовжується інженерно-технічне та фортифікаційне облаштування загрозливих ділянок державного кордону.

До штату прикордонних оперативно-бойових підрозділів вводяться принципово нові для прикордонного відомства військові спеціальності (спеціалісти штурмових груп, екіпажі БТР, розрахунки АГС-17, розрахунки СПГ-9, ЗУ-23-2, сапери, оператори ПЗРК «Ігла»), організовується підготовка та забезпечення засобами ураження даної категорії військовослужбовців.

Активний пошук нових форм оперативно-службової діяльності приводить до створення комендатур швидкого реагування для виконання спеціальних завдань, які зайняли елітне місце в загальній структурі прикордонного відомства, стали одним з основних елементів нової моделі охорони та оборони державного кордону.

Поряд з посиленням військової компоненти розпочинається реформа, що спрямовується на досягнення європейського рівня обслуговування населення, перехід на нову систему правоохоронних органів, яка забезпечить безумовне дотримання прав людини, верховенство закону і ефективне функціонування інституцій держави, а також в якій діятимуть надійні внутрішні антикорупційні механізми.

З метою подальшої реалізації визначених завдань опрацьовується Концепція Державної цільової правоохоронної програми «Облаштування та реконструкція державного кордону» на період до 2020 року.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Державної прикордонної служби України