В Мініністерстві оборони презентували підрозділ, який здійснюватиме опитування персоналу з використанням поліграфа

Ukrainian Military Pages фото © Міністерство оборони України

На базі Національного університету оборони України відбулась презентація запровадженого в Міністерстві оборони України спеціального підрозділу, який здійснюватиме опитування з використанням поліграфа всіх посадових осіб, які призначатимуться на керівні посади.

Світова практика свідчить, що одним з факторів ефективного стримування проявів корупції є застосування опитування з використанням поліграфа. Посадова особа, яка усвідомлює, що їй можуть запропонувати пройти перевірку на поліграфі, неодноразово подумає, чи вчиняти якісь протиправні дії, адже тільки за допомогою цієї процедури можна виявити те, що не вдалося задокументувати.

З метою підвищення ефективності роботи з персоналом, попередження та виявлення корупційних та інших правопорушень у сфері службової діяльності у Міністерстві оборони України з початку 2015 року виконано значний обсяг робіт щодо впровадження процедури опитування персоналу з використанням поліграфа.

Підготовлено та видано наказ Міністерства оборони України «Про затвердження Інструкції про порядок організації та проведення опитування персоналу з використанням поліграфа у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України», який пройшов державну реєстрацію у Міністерстві юстиції України та набрав чинності.

— Метою проведення опитування є отримання ймовірної та орієнтувальної інформації, яку іншим шляхом отримати неможливо, для з’ясування ступеня її правдивості та повноти, отримання додаткових відомостей, які можуть використовуватись в службовій діяльності. Основним завданням проведення опитування є забезпечення кадрової безпеки при підготовці та прийнятті кадрових рішень, а також підвищення ефективності проведення службових розслідувань в Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, — зазначив директор Департаменту кадрової політики Міністерства оборони України Олег Яцино.

В Міністерстві оборони України створено структурний підрозділ — науково-методичний відділ психологічного вивчення особового складу Науково-методичного центру кадрової політики Міністерства оборони України, який укомплектовано на конкурсній основі найкращими професійними психологами з військ. Вони пройшли сертифіковану програму навчання при Національній академії Служби безпеки України та при Українському бюро психофізіологічних досліджень з подальшим стажуванням, отримали відповідні свідоцтва та сертифікати й готові до виконання завдань за призначенням.

Окрім процедури опитування персоналу з використанням поліграфа, фахівці даного підрозділу проводитимуть наукові дослідження з проблем психологічного та психофізіологічного вивчення особового складу, науково-методичне забезпечення та практичне застосування сучасних психологічних та психофізіологічних технологій у процесі вивчення персоналу Міністерства оборони України та Збройних Сил України, спрямованих на підвищення ефективності реалізації кадрової політики, використання наукових досягнень в інтересах забезпечення обороноздатності України, розвитку Збройних Сил України.

Міністерством оборони України здійснено закупівлю апаратно-програмних комплексів оцінки достовірності інформації (поліграфів) вітчизняного виробництва «Рубікон», які на сьогодні є найкращими аналогами закордонних зразків відповідного устаткування.

Пристрій дозволяє фіксувати практично всі відомі на даний час фізіологічні зміни в організмі людини під час її перевірки на поліграфі. До того ж компанія-виробник надає п’ятирічну гарантію на свої прилади та забезпечує швидку заміну компонентів. Подібні пропозиції на сьогодні не може запропонувати жодна закордонна компанія на ринку аналогічної продукції. При цьому ціна на вітчизняні поліграфи значно менша.

Відтепер кожен кандидат перед призначенням на керівну посаду буде проходити опитування з використанням поліграфа.


Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України