ОГЛЯД: Панама літня польова

Автор: Ігор Молодан
Огляд панами літня польової від Ігора Молодана

Огляд і тестування панами літньої польової, зі складу єдиного індивідуального бойового комплекту, для Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, незалежним експертом, в рамках експериментального тестування нових зразків військової форми та спорядження.

Частина 1. Огляд

Панама літня польова виготовлена ​​за ТУ У 14.1-00034022-080: 2015, є основним польовим головним убором військовослужбовців Збройних Сил України в літній період в зонах з помірним кліматом, протягом усього року в зонах з тропічним (субтропічним), екваторіальної (субекваторіальним) кліматом.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Панама літня польова призначена для захисту військовослужбовця від прямого потрапляння сонячних променів, атмосферних явищ, комах, тощо. Крім того панама літня польова значно змінює обриси верхньої частини грудної та ростової фігури, що підвищує маскування військовослужбовців під час виконання ними завдань за призначенням.

Зразок створений на основі літніх польових панам військовослужбовців армій держав NATO (United States Marine Corps (США), Kommando Spezialkräfte Bundeswehr (ФРН), Special Air Service (Великобританія)).

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Панама літня польова виготовляється з тканини бавовняної або змішаної, набивної в піксельної забарвленні. У даному зразку використовувалася 100% бавовна, тип 2, клас 8. Панама складається з денця овальної форми і подвійної стінки (зовнішньої і внутрішньої) з двох частин, з'єднаних посередині задньої сторони панами таким чином, що задня частина вище, ніж передня. На бічних сторонах стінок розташовані округлі металеві вентиляційні отвори з кожного боку по три, які забезпечені металевими москітними сіточками. По периметру тулії нашита стрічка, що утворює осередки для установки маскувальних елементів.

Жорсткі прострочені поля панами складаються з двох частин (верхня і нижня), кожна з яких посилена клейовою прокладкою з флізеліну. Кут нахилу полів щодо стінок 130 ± 5 °. Шнур з фіксатором розташований в нижній частині і розміщений таким чином, щоб можна було фіксувати панаму у підборіддя.

У потиличній частині розташований ярлик з нанесеною інформацією: логотип ЗСУ, назва виробу, абревіатура, розмір, приналежність до ЗСУ, номенклатурний номер, склад тканини, номер контракту, дата виготовлення, виробник і схема користування.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Частина 2. Практичне тестування

Підібрана за розміром панама сидить на голові впевнено, не тисне і не бовтається. Навіть при невеликих поривах вітру вона не злітає. Завдяки 100% бавовні, тканина непогано «дихає» і приємна в носінні в жаркий період.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Але виникла проблема зі шнурком, точніше з пластиковим фіксатором, який випав при першій примірці і цілком міг загубитися в польовій обстановці. До того ж я звик при пересуванні даний шнурок заправляти всередину під денце панами, в даному виконанні це не можливо, тому, що фіксатор досить великий і тисне на маківку. Довелося закидати шнурок за шию, що не дуже практично, оскільки можна зачепитися їм за гілки і втратити панаму в самий не підходячий момент.

У цьому випадку є просте і більш дешеве рішення - шкіряний фіксатор - маленька смужка шкіри з двома отворами, в які протягується шнурок. Такий фіксатор не заважає, простий у виконанні, не губиться і добре тримає в натягу.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Для виведення надлишкового тепла, виробленого мозком (у кого він є), присутні вентиляційні отвори - металеві люверси з москітною сіточкою, які досить успішно справляються з покладеними на них функціями при активному пересуванні.

Маківка дійсно не потіє, не дивлячись на те, що обід панами намокає від поту. Звичайно, в такій панамі вже не поносиш води, але не за призначенням можна використовувати її, наприклад, для фільтрування умовно-питної води або збору ягід, так само в ній можна спати, надівши на потилицю.

Поля відразу зроблені середнього розміру, при цьому їх довжини вистачає для захисту очей від сонця, але головний убір не виглядає як фермерська капелюх. З такими полями добре поєднується москітна сітка, яка накидається на денце і стягується на комірі. Якщо є передумова до того, що поля панами будуть шарудіти по капюшону, можна стягнути їх шнурком за типом ковбойки і розгорнути панаму по-піратськи.

При намоканні в дощ поля не провисають на очі і не заважають огляду. Повне промокання панами при опадах середньої інтенсивності відбувається вже через 10 хвилин, при цьому панама сохне досить довго - до 12 годин у тіні, при середній вологості 60-70%.

Мокра панама носиться менш комфортно, оскільки внутрішня стінка денця пришита до полів панами в районі вигину, що зменшує комфорт через загини тканини при такому типі пришивання.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Якщо виникне необхідність грунтовно замаскуватися, по колу основної частини пришита стрічка для кріплення маскувальної оснастки - тканини, сітки, гілочок, трави та іншої рослинності. На стрічку можна нав'язати стрічечок, камуфльованих, зелених і коричневих, що перетворюють її в щось зовсім безформне. У вічка можна вставити невеликий гілки місцевих рослин або чагарнику. Але маленьких! Голова не повинна бути як кущ, тому, що голова в засідці найрухоміша частина і буде найпомітнішою зважаючи на свою рухливості. І чим більше на ній маскування, тим ворушіння цієї маскування помітніше.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Краще взагалі незамаскована нерухома голова, ніж тремтячий кущ, що крутиться щохвилини. Гілки потрібно вміти правильно вставляти - два пучки верх, один - вниз. Робити їх можна двох панівних тонів зелений і вигорілої трави. Один - в передній частині, другий - в задній. Змінився фон - розгорнув панаму. У процесі тестування не ставилося завдань правильного маскування і закріплення маскувальних елементів. Перевірялася лише можливість і зручність їх розташування.

Панама на заключному етапі тестування була вдосконалена: встановлений шкіряний фіксатор, нашита на внутрішню частину денця тканина помаранчевого кольору.

Шкіряний фіксатор виявився більш зручним, при цьому виконував всі покладені на нього функції стяжки утримує шнурка. При втраті фіксатора можна скористатися біжучим простим вузлом. При тязі за корінний кінець петля затягується, але її можна збільшити в розмірі, потягнувши за ходовий кінець в бік, від петлі. Вузол можна зав'язати в будь-якій частині мотузки.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

У процесі розташування маскувальних елементів у вигляді гілок рослин з'ясувалося, що стрічка на тульї панами пришита без припусків. У такому вигляді гілки мають властивість тиснути на окружність голови, зменшуючи розмір головного убору.

Сигнальний елемент у вигляді тканини помаранчевого кольору пришитою на внутрішній стороні денця панами був запозичений з досвіду ведення бойових дій підрозділами спеціального призначення провідних армій світу. Даний елемент головного убору вкрай необхідний при виконанні евакуації або щоб привернути до себе увагу санінструктора на полі бою. В екстрених випадках достатньо вивернути панаму навиворіт, щоб позначити себе на місцевості.

При виконанні евакуації командир загону і старший групи евакуації можуть без зусиль контролювати особовий склад і важливі вантажі, до яких так само може кріпитися панама сигнальною частиною назовні. Група військовослужбовців може викласти з декількох панам сигнальний знак для залучення уваги рятувальників і екіпажів літальних апаратів.

При евакуації в нічний період доцільно використовувати світловідбивальну стрічку-етикетку з інформацією виробника. Така стрічка буде позначати військовослужбовця або важливий вантаж в нічний час, коли панама вивернута навиворіт.

Висновки

Панама відповідає вимогам захисту і маскування на місцевості, і при невеликій доробці буде повністю задовольняти навіть самим завищеним запитам користувачів. Вентиляційні люверси можуть з часом покритися іржою, але це більше питання естетичне, ніж практичне.

Рекомендації

1. Замість пластикового фіксатора на шнурок встановити шкіряний.

2. Стрічку, що утворює осередки для установки маскувальних елементів, пришити з припусками, для того, щоб вставлені гілки не тиснули на окружність голови в місці прилягання до неї обода панами.

3. У бокових відділах стрічки для маскувальних елементів передбачити захоплювачі з текстильної застібки, щоб фіксувати на полях панами москітну або маскувальну мережу в скрученому вигляді. Такі захоплювачі можна вставляти у вічка і охоплювати ними скрутку по горизонталі.

4. Використовувати сучасні м'які і «легкі» тканини з втепленням нейлонових ниток, які комфортніші в жаркий період.

5. Внутрішню стінку денця пришивати до полях панами після їх вигину, а не в районі вигину, щоб місце прилягання панами до голови було більш м'яким і комфортним.

6. Фарбувати внутрішню частину денця панами в яскравий помаранчевий колір або нашивати яскравий шматок матерії. Це робиться для спрощення евакуації вертольотом. Досить вивернути денце панами навиворіт, щоб зверху екіпажу було чітко видно кожного військовослужбовця. При цьому бічне маскування залишається без змін.

7. Ярлик робити з світловідбивальної тканини, для маркування військовослужбовців під час екстреної евакуації в нічний час. Вивернута панама містить в задній частині ярлик, який можна розгортати в потрібному для військовослужбовця напрямку. При попаданні променів такий ярлик буде відбивати світло, позначаючи бійця на місцевості під час евакуації.

Джерело

Посилання на оригінал обов'язкове. Публікація і фотографії захищені авторським правом і не можуть бути використані в комерційних цілях без узгодження з правовласником molodan@email.ua

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.