152-мм гаубиці «Мста-Б» в ЗС України

Автор: Віктор Сіверський
Мста-Б 3-ї гаубичної артилерійської батареї 1-го гадн 55 оабр на вогневій позиції, зона АТО, зима 2015

Як показали події на Донбасі ствольна артилерія продовжує залишатися важливим елементом ведення бойових дій. Тому варто зупинитися на огляді застосування окремих зразків у складі української армії. Почнемо з одного з найпотужніших – 152-мм гаубиці 2А65 «Мста-Б».

Станом на 1992 рік Україна отримала 185 таких зразків артилерійського озброєння.

На початок 2014 року 152-мм гаубиці «Мста-Б» знаходились на озброєнні:

  • 55-ї окремої артилерійської бригади, м. Запоріжжя (18 одиниць);
  • 6-го навчального артилерійського полку, с. Дівички (9 одиниць);
  • Навчальної батареї Академії сухопутних військ (6 одиниць).

За роки незалежності кілька артилерійських частин було розформовано - так, в 2013 році 11-а окрема гвардійська артилерійська бригада у Тернополі.

Ukrainian Military Pages Яворівський полігон, 2013 рік

Цікаво, що при цьому, гаубиці не встигли потрапити на артилерійські бази, а звозилися на зберігання в Яворів (близько 100 одиниць).

З початком бойових дій на Донбасі 55-а бригада була задіяна у двох напрямках – під Слов'янськом і в якості посилення прикордонного угруповання. Причому в ході боїв бригада зазнала значних втрат - відомо про знищену техніку під Слов'янськом, Старобешевим і в інших місцях. Фактично бригада була розмазана мало не по-батарейно по величезному фронту і задіяна в усіх операціях АТО.

Восени 2014 почалося відновлення потенціалу всіх артилерійських підрозділів. Так, в 55-й бригаді був відновлений 1-й дивізіон і сформовані ще три (2-й, 3-й і 4-й). Це було зроблено за рахунок матеріальної частини колишньої 11-ї артбригади та 6-го навчального полку.

Крім того, у складі 26-ї артилерійської бригади у вересні 2014 року один з дивізіонів був переформований в гаубичний з отриманням озброєння, яке терміново відновлювалося. Артилеристи встигли взяти участь в артилерійських дуелях в районі Бахмутської траси.

Також восени 2014 року в Яворові на базі запасів 11-ї бригади була сформована 44-а окрема артилерійська бригада. Яка була задіяна під Дебальцеве, де втратила одну гаубицю разом з розрахунком. На базі вилучених з 55-ї бригади підрозділів була сформована 40-а окрема артилерійська бригада.

Таким чином, всього на сьогоднішній день в строю ЗС України знаходиться 102 гаубиці, які являють собою грізну силу і здатні виконувати поставлені завдання.

152-мм гаубиці «Мста-Б» в ЗС України «Мста-Б» 3-ї гаубичної артилерійської батареї 1-го гадн 55 оабр на вогневій позиції, зона АТО, зима 2015

Ukrainian Military Pages Артилерійські позиції 55 бригади, літо 2014 року

Ukrainian Military Pages «Мста-Б» в полях Донбасу, 2014 рік

Ukrainian Military Pages Відправка відремонтованих гаубиць до бойових частин, 2015 рік

Фото надані автором.


Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.