Нові варіанти сухого пайка за стандартами НАТО до літа надійдуть у війська

Автор: Вадим Ковальов
U. M. P.

Нещодавно представниками Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України представили нові варіанти сухого пайка, розробленого за стандартами НАТО та із врахуванням побажань військовослужбовців-учасників АТО.

Основна відмінність нового «сухпайка», за словами начальника відділу продовольчого забезпечення Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України підполковника Вадима Старощука, у тому, що його розробники помітно розширили солдатське меню та відійшли від металевих консервних банок, концентрованих продуктів та компонентів харчування, завдяки яким збільшуються терміни їхнього зберігання.

Натомість пропонують включити у пайок лише натуральні продукти. А на заміну металевим банкам прийдуть м’які реторт-упаковки. Загальна калорійність набору відповідає натовському стандарту — до 4,5 тис. ккал на добу. Термін зберігання страв у готовому варіанті в м’яких реторт-упаковках — один рік.

За словами підполковника Вадима Старощука, сьогодні триває активна робота з пошуку варіантів підігріву готових страв у польових умовах — борщу, гречки з м’ясом тощо. Зокрема вивчається варіант хімічного розігріву.

При цьому фахівці зазначають, що страви у реторт-упаковках можна розігріти на будь-чому (окрім відкритого вогню) — на гарячому вугіллі, радіаторі автомобіля. За 5–10 хвилин страва буде готова до вживання.
— Згідно з нормативними документами сухим пайком, що зараз видається у війську, можна харчуватися не більше трьох діб. Далі фахівці настійливо рекомендують вживати бійцю гарячу їжу, — зазначає підполковник Вадим Старощук. — При розробці нового меню сухого пайка ми подбали про те, щоб боєць міг харчуватися цим набором продуктів до 20 діб. Проте остаточні терміни споживання продуктів будуть прописані після додаткових досліджень.
У новому сухому пайку пропонується 7 меню.

Приміром, перелік перших страв: борщ український, суп рисовий з м’ясом (яловичина, свинина, курка. — Авт.), суп гороховий з м’ясом, суп гречаний з м’ясом.

Другі страви: перловка з м’ясом, гречка з м’ясом, пшенична каша з м’ясом, рис з м’ясом, овочеве рагу з м’ясом. Крім того, пропонуються: кава брикетована з цукром або какао, чай, сухофрукти, шоколад, мед, джем фруктовий вітамінізований.

U. M. P.

Окрім цього, передбачене й додаткове меню для військовослужбовців, які несуть службу в караулах або на бойових чергуваннях. До переліку продуктів, передбачених на сніданок, обід та вечерю, видаватимуть додатково м’ясо у реторт-упаковці, енергетичні джеми, шоколад, каву тощо.

Представлений перспективний варіант сухого пайка має надійти у війська на заміну нинішнього до літа поточного року. Фахівці центру також планують розробити варіанти сухих пайків для спецпідрозділів.

Вадим КОВАЛЬОВ, Народна армія