Зареєстрований законопроект, що дає право на звільнення по «короткостроковому» контракту

U. M. P.

Народний депутат Денис Селантьєв (Радикальна Партія Олега Ляшка), подав до Верховної Ради законопроект, що надає право на звільнення військовослужбовцям, які підписали контракти до кінця особливого періоду, та відслужили не менше 18 місяців.

Введені свого часу контракти з терміном дії до закінчення такого особливого періоду, або оголошення рішення про демобілізацію (так звані «короткострокові» контракти) згодом фактично перетворилися на безстрокові.

У пояснювальній записці до законопроекту наведене таке обгрунтування, щодо його необхідності:
На даний час, у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану, законодавством України передбачено можливість прийняття на військову службу за контрактом, що діє до закінчення такого особливого періоду, або оголошення рішення про демобілізацію.

Свого часу добровольці та мобілізовані військовослужбовці підписали відповідні контракти зі строком їх чинності, до закінчення особливого періоду, або прийняття рішення про демобілізацію. Більшість з таких осіб є добровольцями, а також жителями окупованих територій. Чимало з яких них перебувають у зоні проведення Антитерористичної операції вже більше року.

Більшість з таких військовослужбовців мають родини, дітей, батьків та інших осіб, які потребують опіки та піклування. Проте, незважаючи на доволі тривалий строк їх перебування в зоні проведення Антитерористичної операції та проходження військової служби, такі особи не мають юридичних і визначених на законодавчому рівні підстав для звільнення з військової служби.

Враховуючи нестабільність ситуації на Сході України, відсутність чіткого визначення термінів закінчення Антитерористичної операції та проведення демобілізації, відповідні контракти, які діють до закінчення особливого стану та оголошення рішення про демобілізацію, можна віднести до безстрокових, адже кінцевий термін дії контракту містить посилання на певну подію, що має статися в майбутньому. А отже й не має чіткого розуміння скільки ще часу таким особам доведеться проходити військову службу.

Виходячи із вищезазначеного, доцільно передбачити у законодавстві підставу для розірвання таких строкових контрактів, у разі якщо військовослужбовці за такими контрактами вислужили більше 18 місяців.
Законопроект зареєстрований 12.01.2016 за № 3760.
Переданий на розгляд профільного комітету Верховної Ради України.

U. M. P.

Довідка U.M.P.:

На сьогодні єдиний вид контракту, який дає право на звільнення по його закінченню, в особливий період - це нещодавно введенні контракти на 6 місяців. Дія контрактів військовослужбовців, які були укладені раніше, на 3 або 5 років, та термін їх закінчився, також продовжується понад встановлені строки на період до оголошення демобілізаці.



Використані джерела:
Законопроект від 12.01.2016 за № 3760.