Ручна осколкова граната Ф-1


Ручна осколкова граната Ф-1

Ручна осколкова граната Ф-1 (індекс ГРАУ – 57-Г-721) – граната дистанційної дії призначена для ураження живої сили противника під час оборонного бою. Метання гранати здійснюється з різних положень лише із-за укриття, з бронетранспортера або танка.

Граната Ф-1 була розроблена на основі французької осколкової гранати F-1 моделі 1915 р. та англійської гранати системи Лемона, що постачались у Росію в роки Першої світової війни, звідки й назва Ф-1 та прізвисько «лимонка». Причиною розробки гранати для радянських військ стали численні недоліки гранати РГД-33, то ж у 1939 році розробку нової гаранати було доручене Ф. І. Храмєєву з чим він впорався за два місяці. На озброєння РККА граната була прийнята з механічним запалом Ф.Ковешникова. У 1941 р. запал був замінений більш надійним, простішим і надійнішим запалом УЗРГ системи Е. М. Вицені.


Тактико-технічні характеристики (ТТХ) ручної гранати Ф-1
Маса спорядженої гранати, г600
Маса розривного заряду (тротил), г60
Середня відстань метання гранати, м35-45
Час горіння сповільнювача запалу, с3,2-4,2
Радіус зони ефективного ураження, м7

Ручна осколкова граната Ф-1 (мал. 1) складається з корпусу, розривного заряду і запалу.

Ручна осколкова граната Ф-1
Мал. 1. Будова ручної осколкової гранати Ф-1

Корпус гранати служить для розміщення розривного заряду і запалу, а також для утворення осколків під час вибуху гранати. Корпус гранати чавунний з повздовжніми і поперечними борознами, по яких граната, як правило, розривається на осколки. У верхній частині корпусу є нарізний отвір для вгвинчування запалу. При зберіганні, транспортуванні і перенесені гранати в цей отвір вкручена пластмасова пробка.

Розривний заряд заповнює корпус та призначений для розриву гранати на осколки.

Запал гранати УЗРГМ (УЗРГМ-2) (див. мал.2) призначений для підриву розривного заряду гранати. Його будова та робота частин і механізмів детально описані тут.

Запал гранати УЗРГМ (УЗРГМ-2)
Мал. 2. Запал гранати УЗРГМ (УЗРГМ-2)

Бойові гранати пофарбовано у зелений колір від хакі до темно-зеленого. Навчально-імітаційні гранати пофарбовані в чорний колір з двома білими (вертикальна та горизонтальна) смугами. Крім того, навчальні гранати мають отвір у нижній частині корпусу. Бойовий запал не має кольору. У навчально-імітаційного запалу кільце чеки та нижня частина притискного важеля мають червоний колір.

Ручна осколкова граната Ф-1

Маркувальні клейма на корпусах гранат Ф-1:

  • Г, ГЗ – Арматурний завод м. Гусь-Хрустальний (РФ)
  • О – Омутінський металургійний завод, Кіровська область (РФ)
  • П, ПЗ – Песковський чавуноливарний завод, Кіровська область (РФ)
  • Р – Ржевський механічний завод, Свердловська область (РФ)
  • Т, ТК, т – Виправно-трудова колонія ІТК-1, м. Тамбов (РФ)
  • УМЗ,УОМЗ – Усманський механічний завод, Воронезька область (РФ)
  • Я – Ярцевський машинобудівний завод, Смоленська область (РФ)
  • трикутник – Завод «Будмаш», м. Прилуки, Чернігівська область (Україна)

Гранати Ф-1 упаковуються в дерев'яні ящики по 20 штук, отвір для запалу заглушена пластмасовою заглушкою. Запали УЗРГМ зберігаються в цьому ж ящику окремо в двох металевих герметично запаяних банках (по 10 штук у банці). Вага ящика - 18 кг. Ящик комплектується консервним ножем, призначеним для відкриття банки з запалами.

Ручна осколкова граната Ф-1 Ручна осколкова граната Ф-1



Використані джерела:
Настанова зі стрілецької справи. Ручні гранати