ВМСУ відновили катерну практику майбутніх офіцерів із заходами до іноземних портів

катерна практика ВМС

У Військово-Морських Силах ЗС України у період з 24 вересня по 4 жовтня проведено похід катерів «Сміла» і «Сокаль» Чорним морем з близько 40 курсантами факультету ВМС Національного університету «Одеська морська академія» на борту.

Основною метою даного заходу було набуття досвіду під час морської практики третьокурсниками військово-морського навчального закладу та демонстрація військово-морського прапору України в іноземних портах. Під час походу здійснено відвідування портів Варна (Болгарія) і Констанца (Румунія).

катерна практика ВМС катерна практика ВМС фото: www.mil.gov.ua

— Похід, який завершився успішно, є реальним підтвердженням належного ставлення на флоті до питання підготовки майбутніх офіцерів, – заявив командувач ВМС ЗС України віце-адмірал Ігор Воронченко під час церемонії зустрічі катерів. – У нас ще за часів базування ВМС в Криму були певні труднощі щодо організації та проведення подібної морської практики курсантів. І нарешті, похід із заходом в порти іноземних держав відбувся, вперше за останні сім років та вперше з моменту виходу національних ВМС з території тимчасово окупованих АРК і міста Севастополя, – додав командувач ВМС ЗС України.

Слід наголосити, що для курсантів дуже важливим було перевірити себе безпосередньо в морі, вдосконалити навички, раніше здобуті в ході занять із застосуванням тренажерних комплексів.

Віце-адмірал Ігор Воронченко наголосив, що такі практичні кроки треба продовжувати, адже кожен курсант має підвищувати свій теоретичний і практичний вишкіл для подальшого розвитку як морського офіцера. Він також зазначив, що походи навчальних катерів із курсантами на борту проводитимуться й в подальшому.

катерна практика ВМС катерна практика ВМС фото: www.mil.gov.ua

Курсанти в ході практичних занять набули вміння та навички з використання технічних засобів навігації катеру в інтересах забезпечення безпеки плавання, несення ходової та штурманської вахти, визначення місця катеру по візуальних орієнтирах, за допомогою РЛС, комбінованими способами.

катерна практика ВМС катерна практика ВМС фото © www.mil.gov.ua

Також під час проведення практики вони виконували розрахунки на визначення параметрів руху зустрічних цілей та маневру розходження з ними на безпечних відстанях за допомогою маневрового планшету, проводили гідрометеоспостереження, складали короткострокові прогнози погоди, відпрацьовували прийоми та способи керування катером в різних умовах обстановки.

В портах Варни та Констанци командування походу під керівництвом капітана 1 рангу Миколи Корощенка здійснило низку протокольних заходів, а майбутні українські флотські офіцери ознайомилися із навчальним процесом та навчально-матеріальною базою Військово-Морських академій ВМС Румунії та ВМС Болгарії, провели з іноземними колегами практичні заняття та тренування на тренажерній базі, спортивні зустрічі.






Використані джерела: вебсайт Міністерства оборони України