Оргштатну структуру військових частин зроблять більш гнучкою, а службу в резерві чекають зміни

ЗСУ фото © www.mil.gov.ua

У військових частинах будуть запроваджені багатоіндексні штати, які передбачатимуть від чотирьох до восьми різних варіантів структури, складу та чисельності, які запроваджуватимуться в залежності від потреби.

Як правило, зміни чисельності передбачається проводити за рахунок підрозділів забезпечення, бойові ж залишатимуться в чисельності близької до максимальної за різними індексами.

Наприклад, бригада яка вийшла із зони бойових дій, відновлює боєздатність, проводить навчання, військовослужбовці знаходяться у відпустках, проходять лікування, то така бригада переводиться на нижчий індекс штату, що дозволяє більш оптимально планувати та використовувати фінансування тощо.

У разі потреби, така військова частина може бути дуже швидко переведена на вищий індекс штату воєнного часу за рахунок резервістів. Збройні Сили вже мають достатню кількість підготовлених резервістів із досвідом бойових дій. Ефективність цієї системи була підтверджена цього року низкою навчань з практичним призовом резервістів, які за добу-дві були готові до виконання завдань у складі частини.

Про це повідомив сьогодні на брифінгу в прес-центрі Міністерства оборони заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України Сергій Масловський.

Генеральний штаб передбачає надати резервістам можливість укладати контракти та проходити службу на посадах у військових частинах у статусі резервістів, в тому числі у зоні АТО. Причому за ними передбачається зберігати всі пільги передбачені для мобілізованих військовослужбовців.

Другий напрямок - це покращення соціального захисту та підвищення мотиваційних чинників резервістів. Це можливість виплати одноразової грошової винагороди при укладанні контракту на службу в резерві (аналогічно як для мобілізованих військовослужбовців), це військова пенсія, це перехід від існуючих виплат резервістам до грошового забезпечення аналогічно військовослужбовцям, за час виконання обов'язків служби, а також можливість безкоштовного медичного забезпечення як під час проходження служби так і після виходу на пенсію.

Про це на брифінгу повідомив начальник відділу впровадження служби в резерві мобілізаційного управління Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу ЗСУ полковник Михайло Щербина