Балістика як основа успішної стрільби

балістика фото © Прес-центр ОЗСП «Азов»

Дотримання основних принципів влучної стрільби та глибокі знання балістики забезпечують успішне виконання бойового завдання. Адже балістика – одна з найбільш точних та складних наук, що стосуються військової сфери.

По суті, вона вивчає процеси вистрілу, польоту кулі, снаряду чи ракети та, в залежності від етапу їхнього руху, поділяється на внутрішню, зовнішню й термінальну.

Про базиси балістики розповідають бійці снайперського підрозділу полку (ОЗСП) «Азов»:

«Звичайно, кожна зброя, кожна гвинтівка – індивідуальні. Але є деякі загальні правила, яких потрібно дотримуватися. Йдеться про поправки, що обов'язково треба враховувати під час стрільби. До них відноситься насамперед дальність стрільби та кут місця цілі.

Найбільшою проблемою все ж таки є вітер. Він не тільки змінює траєкторію кулі, але й заважає прицілюванню, адже гвинтівка може ворухнутись у найменш підходящий момент. Однак цю проблему можна подолати завдяки тренуванням у відповідних умовах та використанню опори для зброї.

Також враховують деривацію, тобто відхилення траєкторії польоту кулі під дією обертання. Температура впливає на щільність повітря – чим вона вища, тим менша щільність. Атмосферний тиск протилежно пропорційний до висоти локації.

Сила тяжіння теж присутня завжди, за будь-яких обставин, тому її треба компенсувати. На постріл впливає навіть освітлення – звичайно, не на траєкторію кулі, а на сприйняття мішені стрільцем».

Отже, існує дуже багато нюансів, що впливають на якість стрільби. Справді успішний стрілець – той, хто присвячує багато часу тренуванням, тому не губиться, а блискавично швидко орієнтується в ситуації реального бою, щоб ефективно впоратись з поставленим завданням.


Читати також: Все, що потрібно знати про крок нарізів ствола



Використані джерела:
Прес-центр ОЗСП «Азов»