Шість кораблів та суден ВМСУ стануть на доковий ремонт

U130

Окрім флагманського корабля ВМС ЗС України, поточного року на вітчизняних підприємствах буде відремонтовано ще п’ять кораблів і суден.

У Військово-Морських Силах Збройних Сил України тривають роботи з відновлення технічної готовності корабельного складу та суден забезпечення. Із Державного бюджету заплановано виділити на виконання цього завдання близько 28 млн грн.

Уже на початку січня на сайті електронної системи державних закупівель РroZorro опубліковано тендерну документацію, що стосується докового ремонту фрегата «Гетьман Сагайдачний» (U130), артилерійського катера «Скадовськ» (U170), судна розмагнічування «Балта» (U811), навчального катера «Чигирин» (U540), а також морського водолазного бота «Нетішин» (U700).

Також, Кабінет Міністрів своєю постановою від 8 лютого 2017 року №81-р затвердив розподіл коштів за бюджетною програмою розвитку озброєння та військової техніки Збройних Сил України, відповідно до якого на ремонт та модернізацію фрегата «Гетьман Сагайдачний» спрямують 91 млн грн.

Як повідомив начальник Управління експлуатації й судноремонту командування ВМС ЗС України капітан І рангу Володимир Шевченко, зокрема, на флагмані національного флоту судноремонтне підприємство, що виграє тендер, здійснить плановий доковий ремонт корабля, ремонт корпусних конструкцій надбудови, а також поточний і підтримувальний ремонт ракетно-артилерійського та мінно-торпедного озброєння.

— Доковий ремонт цього корабля — це очищення, огляд і фарбування підводної частини його корпусу, донної арматури та цистерн, — зазначив Володимир Шевченко. — Крім цього, ми плануємо здійснити поточний ремонт рулів, ліній валів та гребних гвинтів, а також інших пристроїв, систем, зброї й технічних засобів, ремонт яких не може бути виконано на плаву.

До речі, доковий ремонт флагмана триватиме не більше як чотири місяці.

Воронченко

Після закінчення ремонту заплановано контрольний вихід корабля «Гетьман Сагайдачний» у море для ходових випробувань головної енергетичної установки на різних режимах ходу.

Своєю чергою артилерійський катер «Скадовськ» пройде доковий ремонт, найімовірніше, на причальній стінці в пункті постійної дислокації. Це, на думку флотського командування, значно здешевить вартість усіх заходів і дасть змогу акумулювати кошти на додаткові роботи. Усього ж заплановано близько 3 млн грн.

Що ж стосується водолазного судна «Нетішин», то на його оновлення поточного року буде виділено близько 6 млн грн. Цієї суми, за розрахунками Управління експлуатації й судноремонту командування ВМС ЗС України, практично вистачить на повну заміну обшивки підводної частини зовнішнього корпусу, здійснення ремонту валопроводу, рульового пристрою, а також водолазного комплексу. Крім цього, заплановано роботи, пов’язані із заміною застарілих та установкою додатково нових зразків водолазного озброєння, а також із підвищенням живучості й безпеки, надійності експлуатації та використання наявних на борту технічних засобів.

— Більше як у 3 млн грн обійдеться ремонт навчального катера «Чигирин», — повідомив Володимир Шевченко. — Зокрема один головний двигун судноремонтникам належить «оживити», а в іншого — відновити роботу паливної системи. Польське походження агрегатів зовсім не бентежить фахівців. Протягом останніх двох років на катерах цього проекту «Нова Каховка» та «Сміла» успішно відремонтовано головні й допоміжні двигуни, валопроводи й донну арматуру.



Використані джерела: Народна армія