2017 року ВМС очікує збільшення корабельного складу на сім одиниць та розвиток інфраструктури

ВМСУ

2017-й - оголошено роком Військово-Морських Сил, тому, цьому виду Збройних Сил України буде приділено особливу увагу керівництва держави.

Внаслідок російської окупації Автомної Республіки Крим, Військово-Морські Сили втратили вагому частину особового складу, органів управління, корабельного складу, озброєння та військової техніки. Україна - морська держава, а тому повинна розвивати свій військовий флот, адже це, в першу чергу, є важливим чинником економічної та оборонної могутності країни.

Пріоритетні завдання на поточний рік вже визначені, - розповів в інтерв'ю, з нагоди початку нового навчального року, командувач ВМС віце-адмірал Ігор Воронченко.

«Насамперед, одним з головних завдань, є виконання завдань в зоні проведення антитерористичної операції особовим складом морської піхоти».

Ще один з пріоритетів ВМС ЗС України 2017 року - збільшення корабельного складу.

«Нами планується отримання ще чотирьох малих броньованих катерів, під кінець року планується отримання двох десантно-штурмових катерів, а також ще введення одного корабля, який буде виконувати специфічні функції», - повідомив віце-адмірал Ігор Воронченко

Минулого року, ВМС прийняли до бойового складу два малих броньованих артилерійських катери «Аккерман» і «Бердянськ», які успішно пройшли випробування та приєдналися до сил постійної готовності флоту.

«Під час проведення випробувань виникали деякі проблеми, були зауваження з нашого боку, ці всі зауваження були заводом-виробником опрацьовані і враховані при подальшому будівництві наступних чотирьох корпусів.

Паралельно з введенням новим катерів, ми буде продовжувати згідно плану ремонту, ремонт тих кораблів, які залишилися у нас і потребують модернізації і ремонту. Безпосередньо це стосується нашого флагману фрегату «Гетьман Сагайдачний». Планується продовження ремонту на ракетному катері «Прилуки», також плануємо відповідні обстеження з подальшим прийняттям рішень щодо використання корвету «Вінниця», тральщика «Генічеськ» і учбових катерів».

Наступне нововведення, яке передбачається у 2017 році - створення власної сучасної майстерні для ремонту катерної групи кораблів.

«В заходах удосконалення ремонтної бази, нами передбачається створення майстерні і повного циклу щодо проведення ремонту катерної групи. Тобто кораблі та катери, що мають водотоннажність до 500 тон будуть докуватися і ремонтуватися на одній майстерні на базі або Південної або Західної ВМБ».

Також одним з головних напрямків роботи визначено створення баз Військово-Морських Сил.

«Протягом 2016 року, практично вже прийняли з інших міністерств та відомств дуже великий фонд і нам доведеться розбудовувати цю базу, а також вдосконалювати навчально-тренувальну базу, а також пункти базування під корабельний склад, який буде дислокуватись в Азовському морі».

Читати також: У Бердянську розмістять військово-морську базу

Щодо подальшого реформування Військово-Морських Сил ЗС України, командувач повідомив, що вже є обриси майбутньої структури ВМС на наступні п'ять років, а також, що у 2017 році Україна гарантовано матиме єдину державну систему висвітлення надводної обстановки, що дасть можливість негайно реагувати на виявлення небезпеки з морського напрямку.

На завершення, Ігор Воронченко проінформував про продовження фінансування будівництва корвету для Військово-Морських Сил України та висловив сподівання, що до 2020 року він буде спущений на воду.

«Відпрацьоване і затверджене державне оборонне замовлення, яке передбачає продовження будівництва корвету, виділення ресурсного забезпечення під державне гарантування».

Повне інтерв'ю пропонується у сюжеті ТРК «Бриз»: