США закупили бригадний комплект MILES - системи лазерної імітації бою для Яворівського полігону

Ukrainian Military Pages -  MILES

США закупили бригадний комплект імітаційної системи MILES для забезпечення Міжнародного центру миротворчості та безпеки (м. Яворів Львівської області) на суму 22 млн дол.

Про це повідомив позаштатний помічник Міністра оборони України Юрій Бірюков, під час візиту делегації на чолі з Міністром до навчального центру Командування підготовки 7-ї Армії США, (Графенвер, Німеччина).

Забезпечення МЦМБ імітаційними засобами здійснюється відповідно до затвердженої концепції, яка зокрема також передбачає збільшення кількості інструкторів, удосконалення організаційно-штатної структури та будівництво навчального корпусу відділення імітаційного моделювання, приміщення для зберігання систем MILES і відновлення містечка «Інженерне».

Наразі, будівництво інфраструктури для управління та використання системи MILES в навчальному центрі вже завершене, відбувається монтаж обладнання імітаційної системи.

Система MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) призначена для імітації умов реального бою в тактичній підготовці і дозволяє імітувати пряме збройне зіткнення підрозділів, у тому числі і діючих на бойовій техніці.

Ukrainian Military Pages -  MILES

Система являє собою комплект лазерних випромінювачів і приймачів, що встановлюються на формі й екіпіровці солдатів, а також на бойовій техніці. До комплекту також входить GPS- визначник координат і автономний блок живлення. Всі приймачі з'єднуються з блоком пам'яті, який зберігає всі дані про дії тих, що навчаються, кількість влучень і промахів, кількість власних пострілів тощо. Після закінчення навчань кожен комплект системи MILES підключається до комп'ютера, на який зчитується вся збережена інформація, а спеціальне програмне забезпечення дозволяє скласти повну картину проведеного «бою».

Лазерний випромінювач встановлюється на ствол зброї кожного учасника тренування і кожної одиниці техніки, задіяної в занятті. При цьому у випромінювачі вводяться дані про характеристики того зразка зброї (техніки), на якому вони встановлені. Зброя заряджається холостими боєприпасами - так імітується реальність кожного пострілу . Під час пострілу випромінювач виробляє коротку кодовану лазерну посилку, що несе в собі інформацію про тип зброї, з якої здійснено постріл, і координати місця розташування стрілка. Враховуючи незначне розсіювання лазерного променя навіть на великих відстанях, точність влучення в ціль залежить від якості прицілювання військовослужбовця.

Під час влучення лазерного променя у приймач відбувається ідентифікація стрілка, який зробив постріл. З GPS-визначника координат зчитується інформація про поточний стан солдата і порівнюється з координатами стрілка. Таким чином визначається відстань пострілу. За силою засвічення променем лазера приймача робиться оцінка про точність влучення - пряме влучення означає «вбитий», дотичне «поранений». Якщо в тренуванні використовуються різні види зброї, при влученні враховується також уражаюча дія кожного з них , адже потрапляння «кулі» з автомата або, наприклад, з великокаліберного кулемета КПВТ - це не одне і те ж.

Ukrainian Military Pages -  MILES Система MILES для БТР-80, фото 2012 р. © 8 корпус

Приймачі лазерного сигналу, що встановлюються на формі і екіпіровці військовослужбовців, змонтовані на спеціальних лямках і закріплюються на голові (касці) і корпусі військовослужбовця (на грудях і спині). Бойова техніка, наприклад, БТР, танк або різні допоміжні машини обладнуються спеціальними комплектами приймачів, розроблених для кожного виду транспортних засобів.

Ukrainian Military Pages -  MILES Система MILES для БТР-80, фото 2012 р. © 8 корпус

Такі комплекти мають пульт, що монтується всередині транспортного засобу і забезпечує ідентифікацію уражаючих променів і рикошетив, а також променів, що імітують вибухи мін. Комплект також включає в себе приймач GPS-сигналів для визначення місця розташування. Датчики уражень кріпляться зовні на корпусі. Обробка всієї інформації дозволяє створити цілісну картину збитку, завданого транспортному засобу «повне знищення», «критична поразка», «втрата мобільності» тощо.

Система MILES з'явилась у Збройних Силах України з вересня 2011 року. На початок російської агресії Збройні Сили мали у своєму розпорядженні 518 індивідуальних комплектів лазерних імітаторів: 260 комплектів в 30 омбр та 258 - в 95 оаембр (зараз 95 одшбр).