У Харкові створили інноваційну кулеметну стрічку із термопластика (відео)

Ukrainian Military Pages На фото «звичайна» металева кулеметна стрічка

Харківський завод засобів індивідуального захисту (ТМ «RAROG») створив пластикову кулеметну стрічку для заміни дефіцитних радянських металевих стрічок.

За словами заступника директора ТОВ «Харківський завод засобів індивідуального захисту» Максима Плехова ідея створення пластикової стрічки народилася навесні 2015 року після запуску у виробництво тактичного комплексу Хижак для кулемета ПКМ.

«Ідея створення пластикової стрічки народилася навесні 2015 року. Ми якраз запустили у виробництво комплекс «Хижак» для кулемета ПКМ. У процесі спілкування від користувачів часто надходили скарги на кулеметну стрічку яка була дуже важка, «висіла соплями» і заважала при пересуванні і її потрібно було збирати, все говорили, що добре було б зробити металеву розсипну стрічку як у американців. Ми почали думати про такий проект. В цей же час один з знайомих дивлячись на наші розробки розповів що в союзі були дослідні зразки розсипної кулеметної стрічки і навіть варіант з пластика. Але пластик не пішов, не було тоді досвіду роботи з таким матеріалом.

Ідея з пластиковою стрічкою захопила відразу. Всі говорили що це неможливо, не роблять у світі стрічку з пластика. Проблема вирішилася простіше, готові креслення я передав групі фахівців які все життя займалися виробництвом пластикових виробів, я просто не говорив їм, що це неможливо. Через 5 місяців ми отримали перший варіант. Потім пройшло ще півтора року за які ми змінили багато прес-форм і більше 10 варіантів складу матеріалу. Найголовніша проблема була забезпечити жорсткість конструкції і при цьому можливість нормальної посадки патрона в ланці. Ми її вирішили».

21 лютого 2017 року підприємство продемонструвало черговий етап випробувань пластикової кулеметної стрічки калібру 7,62-мм. Мета якої була нормальна робота стрічки при наднизьких температурах. Перед випробуваннями, всі ланки протягом однієї години, були витримані в кліматичному боксі при температурі -40°С

На підприємстві стверджують, що їм вдалося забезпечити жорсткість конструкції та її надійність під час використання. На даний момент триває підготовка до держвипробувань і запуску виробу у серію.

«Зараз ми маємо готовий виріб який пройшов повний цикл випробувань при різних температурах аж до -60, на кулеметах різного ступеня «зношеності». Все працює на відмінно».

Дмитро Рюмшин, офіцер 54-ї окремої механізованої бригади, поділився враженнями від випробування нової стрічки:

«Підводила зброя, підводили патрони, а ось стрічка не підвела. Жодної затримки або осічки з вини цього виробу не було. Також можна відзначити дуже малу вагу, стійкість до високих і низьких температур, стрічка не іржавіє і не ламається від невеликих механічних впливів і найголовніше працює як з новою зброєю так і той що була у тривалому використанні».



Використані джерела:
Національний промисловий портал

довідник озброєння і військової техніки