Цього року закуплять 130 санітарних Богдан-2251 в рамках Державного оборонного замовлення

санітарний автомобіль Богдан-2251

На виконання Стратегічного оборонного бюлетеня у Збройних Силах України триває реформування медичної служби згідно зі стандартами країн-членів НАТО. Про це повідомив речник Міністерства оборони під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Для військових частин, які беруть участь в антитерористичній операції, розроблено схему лікувально-евакуаційного забезпечення з урахуванням Спільної об’єднаної доктрини з медичної евакуації НАТО. На цей час перша домедична допомога надається на полі бою в районі АТО протягом 10 хвилин — так званої «платинової хвилини».

Медична евакуація поранених з поля бою здійснюється броньованим санітарно-евакуаційним транспортом до пунктів збору поранених або «стабілізаційних пунктів», де їм надається невідкладна медична допомога.

На базі військових мобільних госпіталів функціонує диспетчерська служба угруповань військ для оперативного управління медичною евакуацією. Санітарно-евакуаційний транспорт оснащено засобами зв’язку, що дозволяє направити найближчий санітарний автомобіль до пораненого та заздалегідь визначити цільовий медичний підрозділ евакуації і підготувати хірургічно-реанімаційну бригаду.

Для реалізації принципу «золотої години» у наданні вчасної кваліфікованої медичної допомоги важкопораненим біля окремих стабілізаційних пунктів визначено вертолітні майданчики для проведення аеромедичної евакуації. Також для надання невідкладної кваліфікованої медичної допомоги в районі проведення АТО знаходяться чотири військові мобільні госпіталі. А на базі цивільних лікарень працюють групи медичного посилення.

Читати також: Рентгенівський та хірургічний кабінети на базі КрАЗ, санітарний автомобіль Богдан 2251 на шасі Great Wall Wingle 5 допущені до експлуатації в ЗСУ

Забезпечення броньованою евакуаційною технікою у бойових військових частинах здійснюється за рахунок переобладнання бронемашин МТ-ЛБ та Saxon AT105, а також надходження прийнятої на озброєння Збройних Сил України санітарної військової техніки.

Розпочато забезпечення військових частин новим повнопривідним високопрохідним санітарним транспортом типу «Богдан». В рамках Державного оборонного замовлення цього року буде закуплено більше 130 таких машин. Нагадаємо, що перша партія санітарних автомобілів Богдан-2251 надійшла до ЗС України у квітні цього року.

Ukrainian Military Pages

Санітарний автомобіль Богдан-2251 на шасі Great Wall Wingle 5 допущений до експлуатації у ЗС України наказом Міністра оборони від 27.03.2017 № 180.

Допуск до експлуатації зразків військової техніки на особливий період здійснюється згідно Порядку постачання озброєння, військової і спеціальної техніки під час особливого періоду, введення надзвичайного стану та у період проведення антитерористичної операції, затв. ПКМУ від 25.02.2015 №345.

Читати також: Збройні Сили отримали нові медичні евакуаційні автомобілі, мобільні операційну та рентген-кабінет

Також, за підтримки США створюється новітня Медична інформаційна система «Е-здоров’я». Вона не тільки дозволяє вести базу даних про поранених учасників АТО, а й надає можливість доступу до медичної інформації про кожного пораненого.

реформа ЗСУ



довідник озброєння і військової техніки