Інформація щодо додаткового призову на строкову службу до Національної гвардії України

Автор: Андрій Шинко
Ukrainian Military Pages

Минулого тижня, 8 серпня, набув чинності указ Президента України щодо проведення додаткового призову громадян України на строкову військову службу до Національної гвардії.

Указом визначено призвати у серпні 2017 року на строкову військову службу до Національної гвардії України придатних за станом здоров'я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову.

Додатковий набір 1000 строковиків до Національної гвардії України проходить з метою підготовки до виконання функції з охорони органів та установ системи правосуддя.

Згідно із пунктом 39 розділу XII Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ця функція тимчасово покладена на підрозділи Нацгвардії й Національної поліції:

«Тимчасово, на період до початку виконання в повному обсязі повноважень Служби судової охорони, підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу здійснюється підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України».

Як повідомляє прес-служба Національної гвардії, набір строковиків проходитиме суто в підрозділи, які виконують завдання з конвоювання, екстрадиції й охорони підсудних. До виконання завдань у зоні проведення АТО строковики не залучатимуться.

Нагадаємо, що спецпідрозділ судової міліції МВС України в завдання якого входили охорона приміщень судів, безпека судових процесів та забезпечення безпеки працівників суду, розформований у зв’язку зі вступом в дію Закону України «Про Національну поліцію».

Чисельність громадян України, які підлягають призову затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09 серпня 2017 №511-р:

Ukrainian Military Pages