Нагородне тавро воєнних злочинців ЗС РФ – II. Оновлена база даних і інфографіка

Нагородне тавро воєнних злочинців ЗС РФ

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm представляє оновлені дані про нагороди військовослужбовців ЗС РФ, отримані за участь в окупації частини території України і Грузії, а також за виконання злочинних наказів вищого військового керівництва Росії на Донбасі і в Сирії.

За результатами систематизації інформації опублікованих раніше OSINT-розслідувань InformNapalm з доказами нагородження військовослужбовців ЗС РФ медалями та орденами за бойові дії за межами Російської Федерації, ми оновили базу даних і підготували нову інфографіку.


Нагадуємо, що базу даних «Нагородне тавро воєнних злочинців ЗС РФ» з відео– та інфографікою, в якій фігурувало 79 нагороджених, InformNapalm презентував 3 жовтня 2016 року.

Розслідування InformNapalm ґрунтуються на даних про державні та відомчі нагороди Російської Федерації , якими нагородили російських військовослужбовців, а також цивільний персонал. Переважно це нагороди за участь у неоголошених війнах, які Російська Федерація веде проти України, Грузії і сирійського народу. Оновлена база доповнена 64 медалями і тепер містить 143 нагороди, які вручають за бойові заслуги. Зокрема: 95 за воєнні злочини на Донбасі, 16 за окупацію Криму, 5 за окупацію регіонів Грузії і 27 за вбивства у Сирії.

Ukrainian Military Pages

Найчастіше трапляються такі бойові нагороди: медаль Суворова, медаль «За воїнську доблесть», медаль «За бойові заслуги». З орденів найчастіше трапляється орден Мужності. У більшості випадків у базі даних не тільки імена та прізвища «кавалерів», але й номери нагород, дати/номери указів (наказів), на основі яких їх вручили. Є ціла низка випадків, коли відомі додаткові дані – обставини і конкретні заслуги, за які військовослужбовців заохотили тими чи іншими нагородами.

Основне джерело інформації – соціальні сторінки російських військовослужбовців та членів їхніх сімей, на яких вони демонструють фотографії нагород та посвідчень до них з номерами реєстру, номерами і датами указів (наказів) Верховного головнокомандувача чи міністра оборони РФ. Під такими фотографіями часто можна виявити коментарі з привітаннями та уточненнями – за що саме вручено нагороду.


Цікаво, що до того, як Росія розв’язала неоголошену війну проти України, дані про нагородження і матеріали реєстрів були у відкритому доступі, але з 2014 року все змінилося. Вочевидь, військово-політичне керівництво Росії усвідомлює, що будь-які факти і докази воєнних злочинів, зокрема, й непрямі, – нагородження у мирний час орденами та медалями за участь у бойових діях,- можуть також поповнити матеріали майбутніх трибуналів.

Така систематизована інформація важлива не тільки для інформування громадськості, вона також буде корисною журналістам, аналітикам та міжнародним організаціям, як доказова база для розслідування воєнних злочинів, для міжнародних трибуналів проти країни-агресора.


ua en

InformNapalm

Матеріал до публікації підготовлено на основі власних OSINT-розслідувань волонтерів міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm.

Інфографіка Лук’ян Турецький