Президент сьогодні вручив бойові прапори органам управління Повітряних Сил ... а чи законно?

Ukrainian Military Pages

Президент Петро Порошенко, сьогодні, під час урочистих заходів з нагоди Дня Повітряних Сил Збройних Сил України, вручив високі державні нагороди бойовим льотчикам та передав Бойові Прапори органам військового управління Повітряних Сил ЗСУ.

З нагоди Дня Повітряних Сил Збройних Сил України Президент вручив Бойові Прапори органам військового управління Повітряних Сил: Командуванню Повітряних Сил ЗСУ та чотирьом регіональним повітряних командувань.

Про це повідомляє офіційний сайт Глави держави.

Але, що цікаво, пізніше у фахівців з військової символіки виникло питання щодо відповідності цього вручення законодавству.

Зокрема Микола Чмир, головний редактор журналу Асоціації колекціонерів військової символіки “Колекціон” та колишній начальник Відділу військової символіки та геральдики Генерального штабу, так прокоментував це вручення у Facebook:

А тепер відкриваємо Положення про порядок вручення бойових прапорів військовим частинам Збройних Сил України, їх зберігання та утримання (Додаток 2 до Статуту внутрішньої служби (стаття 69)):

1. Бойовий Прапор вручається дивізіям, бригадам, полкам, окремим батальйонам, дивізіонам, авіаескадрильям, військово-навчальним закладам і учбовим частинам. http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/548-14/page8

Як бачимо, про органи управління - ані слова. То на якій підставі ця церемонія?

До речі, статути затверджені законами України. Відтак їхнє порушення є порушенням законів.

Будь ласка, не треба розповідати, що командування також є військовими частинами. Наявність умовних найменувань типу в/ч А 2345 ні про що не говорить. Положення містить вичерпний перелік військових організмів, які мають право на Бойовий Прапор. Максимум - це дивізія (яких у нас наразі немає).

Що ще цікавіше, що це вже не перше подібне "непорозуміння". Так, у 2015 році, на День Незалежності відбулися нагородження військових частин Стрічкою до Бойового Прапора військової частини “За мужність та відвагу”.

Ukrainian Military Pages

Але на жаль, незважаючи на проведені нагородження, у зв'язку із тим, що колективних нагород законодавство не передбачає, ця Стрічка так досі і не отримала жодного офіційного статусу (детально про це). Виходить нагородили/вручили - потім забули або забрали назад... А наступного свята ще щось не офіційне вручимо?

Ukrainian Military Pages зображення © vijsko.milua.org

До речі, Президент, указом від 4 серпня 2017 року № 209/2017, також змінив сам вигляд Бойового Прапору військової частини, щоправда змін не багато - з прапору прибрали повне найменування частини включно із почесним (замінили звичайним умовним), яке відтепер міститиметься на окремій стрічці, дизайн якої в точності повторює "недозатверджену" стрічку “За мужність та відвагу”.

Ukrainian Military Pages

Беззаперечно нагороди для частин потрібні, як і новий підхід до символіки, в тому числі Бойових Прапорів, нагород та ін., особливо в умовах війни. Але чи не час нарешті підійти до цих питань по справжньому, а не згадувати про нього лише напередодні чергових свят?

Читати також: Проект вдосконалення нагородної системи України