Командир очаківських «морських котиків» судиться з командувачем Сил Спеціальних операцій (відео)

Ukrainian Military Pages

Командир 73-го морського центру спецпризначення Сил Спеціальних операцій ЗС України Едуард Шевченко не згоден з наказом командувача ССпО генерал-майора Ігоря Луньова, щодо відсторонення його від посади за станом здоров'я та вважає це порушенням його прав.

Про це Едуард Шевченко розповів 25 вересня на прес-конференції в Миколаєві.

Едуард Шевченко, пройшов шлях у цій військовій частині від лейтенанта до капітана 1-го рангу, за період АТО, удостоєний п'яти орденів, відзнаки «Іменна вогнепальна зброя».

Читати також: Едуард Шевченко, командир загону спецназу: про своїх бійців, завдання і противника

Як, повідомив командир 73-го центру, він пройшов військово-лікарську комісію (ВЛК), якою був визнаний обмежено придатним. За словами Шевченка, з таким висновком ВЛК він може бути звільнений в запас в мирний час, а в воєнний час чи особливий період - тільки за власним бажанням, якого він не виявляв. Крім того, під час відпусток він за допомогою волонтерів і цивільних медиків ґрунтовно поправив своє здоров'я, тому звернувся до свого безпосереднього начальника - командира в/ч А0987 генерал-майора Ігоря Луньова з проханням направити його на повторну ВЛК. Однак в цьому Едуарду Шевченко було відмовлено.

Командир «морських котиків» звернувся до суду, і 7 вересня Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області визнав протиправними дії генерал-майора Ігоря Луньова і зобов'язує його направити Едуарда Шевченка на ВЛК. На прес-конференції Шевченко повідомив, що на це рішення суду не була подана апеляція, відповідно, воно вступило в законну силу, проте ніяких дій генерал-майор Луньов не вжив.

Більш того, генерал-майор І. Луньов видав наказ про відсторонення Едуарда Шевченка з посади і про виведення його в розпорядження Генерального Штабу (Шевченко має намір оскаржити цей наказ в Миколаївському окружному адміністративному суді). Наказ, за ​​словами капітана 1-го рангу Шевченка, йому ніхто не довів, але в 73-му мцСпП з 22 вересня працює комісія з прийому-передачі справ іншому командиру. Імені та прізвища нового командира частини Едуард Шевченко не назвав, але зазначив, що ця людина не тільки не з цієї частини, а взагалі з іншого роду військ.

На питання, чому це відбувається, Едуард Шевченко відповів: «Я незручний». За його словами, він завжди виконував накази, але міг оскаржувати накази, що підривають діяльність частини. Його «незручність» проявилася і в ситуації з 12 військовослужбовцями частини, один з яких в липні цього року прикував себе ланцюгом до стовпа під стінами Міністерства оборони через байдужість командирів, - його наполегливо переконували прийняти їх назад в частину, щоб не було галасу, а він відмовився.

Едуард Шевченко має намір стояти до кінця. Тому що, як він стверджує, за ним - бійці. У 73-му морському центрі пройшли офіцерські збори, і з 42-х офіцерів 40 проголосували «за» звернення до Президента та Міністра оборони на захист Едуарда Шевченка (двоє «утрималися»). «Якщо військовослужбовці тобі довіряють, готові за тобою йти в бій, то я буду боротися до кінця», - сказав Едуард Шевченко. Крім цього, є й особисті причини - у Едуарда важко хвора дитина, якому не можна міняти місце проживання (йому пропонували посаду у Києві).

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages