Десантно-штурмові війська - тепер офіційно

Десантно-штурмові війська - тепер офіційно

Сьогодні у Києві пройшла урочиста церемонія перейменування Високомобільних десантних військ у Десантно-штурмові війська Збройних Сил України.

Разом із запровадженням нової назви, десантники отримали нове свято. Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про встановлення в Україні Дня Десантно-штурмових військ Збройних Сил України», який відзначатиметься щороку 21 листопада.

Під час урочистої церемонії Глава держави зазначив, що сьогодні в Україні також відзначають день Собору Архистратига Михаїла, а цей святий є небесним покровителем українських десантників.

«Тож цілком логічно саме 21 листопада відзначати й ваше професійне свято. Звичне 2 серпня – то дата першого стрибка парашутистів в Московському військовому окрузі. До чого ж тут ми? Москва – не Київ. Так само як і «Україна – не Росія», - заявив Петро Порошенко.

Ukrainian Military Pages

Він зауважив, що десантники отримали берети нового зразка: «Відсьогодні моїм рішенням кольором українського десанту стає темно-бордовий. Це – колір крові десантників, пролитої в боях за Україну».

«Ворог досконало володіє прийомами психологічного впливу, вправно експлуатує стереотипи, спекулює на спогадах про минуле та пов'язаних з тим емоціях. Та хіба хтось з нас ще не розуміє, що легендарне десантне братерство, символами якого вважалися «блакитний берет» та «тєльнік», було розстріляне російськими зайдами під Слов'янськом, в Донецькому аеропорту, біля Іловайська та Дебальцевого? Щоби відповіли на це питання 469 вбитих українських десантників, могли б ми їх тільки воскресити?»

Звертаючись до воїнів-десантників, Президент наголосив, що з кожним днем Україна нарощує бойовий потенціал десантних підрозділів, які отримують нові та модернізовані зразки озброєння, військової техніки, сучасні засоби зв’язку. Але при цьому він відзначив, що «внаслідок гібридного характеру сучасної війни ми не повинні забувати про її ідеологічну складову».

Ukrainian Military Pages

Президент нагадав сучасну історію Збройних Сил України та наголосив, що в ній немає жодної сторінки, де б не йшлося про воїнів-десантників та їхні подвиги.

«Ви прославилися в боях з російськими агресорами за гору Карачун та Савур-могилу, в обороні Донецького та Луганського аеропортів. Воїни-десантники героїчно боролися за звільнення та утримання стратегічно важливих об’єктів і населених пунктів, зокрема: Лисичанська, Слов’янська, Краматорська, Красного Лиману, Рубіжного, Сєверодонецька, Бахмута та багатьох інших», - сказав Петро Порошенко.

Ukrainian Military Pages

Він нагадав про безпрецедентний рейд 95-ї аеромобільної бригади тилами російсько-терористичних військ у серпні 2014 року, здійснений за підтримки 25-ї окремої повітряно-десантної бригади.

«Прорвали лінію оборони ворога, пройшли з боями вздовж кордону майже 500 кілометрів. Знищили чимало військової техніки та особового складу, забезпечили російський воєнторг «вантажем 200», а у якості трофеїв захопили чимало озброєнь», - підкреслив Президент та нагадав, що тодішній командир 95-ї бригади Михайло Забродський став згодом командувачем Високомобільних десантних військ. Кілька тижнів тому – його призначено ще й командувачем сил антитерористичної операції.

Президент повідомив, що за мужність і героїзм, виявлені в боях з російськими окупантами 2557 воїнів-десантників удостоєні державних нагород. Дванадцять з них відзначені Зіркою Героя України. 469 десантників не повернулися з бойових завдань, загинули в запеклих боях з російськими окупантами. Учасники церемонії також вшанували пам’ять загиблих українських героїв хвилиною мовчання.