Офіційно затверджено нові Правила носіння військової форми одягу та знаків розрізнення

Ukrainian Military Pages

Відучора ведений в дію наказ Міністра оборони України №606 від 20 листопада 2017 року про «Про затвердження Правил носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями Збройних Сил України та ліцеїстами військових ліцеїв».

Про це було повідомлено Головним управлінням розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України (ГУ РСМЗ ЗСУ), яке й займалося підготовкою документу.

Розпочалося все з розробки групою Віталія Гайдукевича нових предметів військової форми одягу, які затвердив Президент України 5 липня 2016 року. З того моменту розпочалась довга і клопітка робота фахівців ГУ РСМЗ ЗСУ щодо розробки і затвердження нових Правил носіння військової форми одягу.

Більше року було потрібно для введення цих правил. Документ змінив застарілий наказ МО №150 від 12 червня 1995 року, який фактично не діяв з 2003 року, коли втратив чинність указ Президента, що визначав зразки військової форми. Для форми, яка була введена у 2003 році постановою КМУ №1073, правила носіння так і не були затверджені до передачі права визначати зразки військової форми Міністерству оборони у 2015 році.

Новим документом затверджені правила носіння нових елементів форми, які були затверджені наказом Міністерства оборони №370 від 18 липня 2017 року. Правила містять альбоми з фото та таблицями, де приведені пояснення до всіх елементів форми одягу.

Серед новел документу:

  • повністю нова символіка;
  • нові берети, їх кольорова гамма та призначення;
  • новий підхід до нарукавних знаків;
  • нові знаки розрізнення військових звань та розміщення їх на погонах від ліцеїстів до генералів.

Документ також визначає правила носіння бороди та вусів для військовослужбовців.

На сьогодні, 21 листопада, анонсовано оприлюднення повного тексту наказу на офіційному веб-сайті Міністерства оборони України.

ОНОВЛЕНО: Правила носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями ЗСУ (повний текст)

Наказом також дозволяється носіння парадної (парадно-вихідної) та повсякденної форми одягу старого зразка та знаків розрізнення до неї до 1 січня 2019 року.

Ukrainian Military Pages


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram