ЗСУ отримали «паркетний» паливозаправник на базі МАЗа

ЗСУ отримали паркетний паливозаправник на базі МАЗа

Збройні Сили України отримали від приватної компанії «Завод спецтехніки «Техкомплект» паливозаправник, який відрізняється тим, що виконаний на цивільній, не високопрохідній базі.

Про передачу паливозаправника одній з військових частин ЗС України повідомляє сайт фірми.

Двосекційний паливозаправник АПЗ-10,5 (місткість 10,5 куб.м) побудований на базі шасі МАЗ-5340 колісної формули 4x2. Призначений для перевезення рідких нафтопродуктів щільністю до 860 кг/м³, а також заправки транспортних засобів через лічильник; зливу нафтопродуктів самопливом зі своєї цистерни в ємність, розташовану нижче рівня цистерни; зливу нафтопродуктів насосом, встановленим на автоцистерні.

ЗСУ отримали паркетний паливозаправник на базі МАЗа

У компанії зауважують про особливу комплектацію, зокрема два блоки видачі пального. Не зрозуміло, що тут особливого, адже інші двосекційні паливозаправники, які надходять до ЗСУ теж мають по два блоки видачі, а також на відміну від цього, базуються на високопрохідних повнопривідних шасі. Це, зокрема, прийнятий на озброєння в 2017 році, АЦ-12 на шасі КрАЗ-63221 від вінницького ДП «45 експериментальний механічний завод». Двома вузлами видачі також обладнаний інший автопаливозаправник від 45 ЕМЗ – АПЗ-8-53162 на шасі МАЗ-531627 (Богдан-531620), допущений до експлуатації в ЗСУ в 2019 році.

Заводом спецтехніки Техкомплект виготовлений черговий автопаливозаправник на базі вантажної техніки МАЗ. Це вже стала серійна модель 2-секційної автоцистерни об'ємом 10,5 кубометрів. Однак, як стало вже доброю традицією, кожна розробка спецтехніки на Заводі спецтехніки Техкомплект повинна мати свою "фішку", а іноді і декілька.

Отже, в цьому бензовозі на базі сумісного білоруського шасі МАЗ-5340 ми зробили:

Два блоки видачі вантажу пального: таким чином, наш автопаливозаправник одночасно заправить кілька одиниць військової техніки. Оперативність у військово-польових умовах вирішує все, тому такий варіант конструктиву якнайкраще підійде для швидкої дозаправки відразу декількох військових машин, що працюють на дизпаливі, бензині або інших світлих нафтопродуктах з щільністю до 860 кг/м3. Як і у всіх автотоплівозаправниках від Техкомплекту, тут є кілька вбудованих систем обліку палива. Так що виготовлений бензовоз дозволить військовій частині не допустити недбалого ставлення до використовуваного палива.

В нашій фарбувальній камері кабіну і цистерну бензовоза пофарбували в колір "хакі" (відповідно до специфіки використання в ЗСУ).

Передача спецмашини відбулась у грудні 2020 року.

ЗСУ отримали паркетний паливозаправник на базі МАЗа ЗСУ отримали паркетний паливозаправник на базі МАЗа ЗСУ отримали паркетний паливозаправник на базі МАЗа