Російські військові затопили корабель біля входу в озеро Донузлав для блокування кораблів ВМСУ

Російські військові затопили корабель біля входу в озеро Донузлав для блокування кораблів ВМСУ

Факт затоплення підтвердили блоковані військові моряки Південної військово-морської бази Військово-Морських Сил Збройних Сил України, які спостерігали за «операцією».

«У ніч з 5 на 6 березня біля входу в озеро Донузлав з метою перекриття фарватеру і блокування кораблів Південної військово-морської бази ВМС України, які базуються в Новоозерному, російські військові підірвали і затопили великий протичовновий корабель 1134Б «Очаків» (у складі ЧФ РФ з 1973 року)», – повідомило Міноборони України.

За хронологією подій, близько 23.30 5 березня знялися з якорів і пішли в невідомому напрямку кораблі Чорноморського флоту Російської Федерації (серед них – ракетний крейсер «Москва»), які своєю присутністю кілька днів блокували вихід з озера українським кораблям.

Після цього російські військові витягли на буксирах і поставили між Північною і Південною косами на вході в озеро Донузлав корабель «Очаків». «Прив’язавши» його до однієї з раніше виставлених двох бочок (плаваюча гідротехнічна споруда), вони, за допомогою протипожежного катера, почали наповнювати «Очаків» водою для втрати стійкості. Після чого корабель підірвали і він ліг на борт.

Глибина в місці затоплення становить 9-11 метрів, на поверхні видно верхню частину корабля. Таким чином, на сьогодні вхід і вихід в озеро Донузлав кораблів і суден абсолютно виключені. Щоб підняти «Очаків», знадобиться чимало часу.