7 окрема механізована бригада

7th Separate Mechanized Brigade
Емблема 7 омбр
Сформована на підставі Указу Президента України від 02.06.2003 року №459 «Про направлення миротворчого контингенту для участі України у міжнародній миротворчій операції в Республіці Ірак» та постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2003 року №869 «Про забезпечення діяльності українського миротворчого контингенту, що направляється до Республіки Ірак для участі у міжнародній миротворчій операції» для заміни 6 окремої механізованої бригади, яка виконувала завдання з лютого по жовтень.


Структура бригади

• управління (в т.ч. польовий вузол зв'язку, штабна рота)
• 72 окремий механізований батальйон
• 73 окремий механізований батальйон
• розвідувальна рота
• рота військової поліції
• медична рота
• окрема батарея 120-мм мінометів

Чисельність бригади

1587 осіб,
також група офіцерів:
Багатонаціональних Сил у Іраку/Багатонаціонального Корпусу у Іраку (м. Багдад) - 6 осіб
штабу Багатонаціональної дивізії «Центр-Південь» (м. Ед Діванія) – 27 осіб
група військової служби правопорядку - 3 особи

Озброєння і техніка:
Кількість техніки – 368 одиниць.

Структурно до складу бригади також входив інженерно-саперний загін Збройних сил Республіки Казахстан чисельністю 28 осіб.


Командування бригади

• командир бригади – генерал-майор Сергій Попко
• начальник штабу – перший заступник командира бригади – полковник Андрій Мельник
• заступник командира бригади – підполковник Ігор Красота
• заступник командира бригади з логістики – полковник Юрій Панайот
• командир 72 омб – підполковник Олег Матіжев (загинув 09.01.05)
• командир 72 омб – майор Олег Гуляк
• командир 73 омб – підполковник Олег Тихонов (загинув 29.09.04)
• командир розвідувальної роти – майор Кадир Садаєв
• командир роти військової поліції – майор Ігор Сухина


Формування бригади

Формування 7 омбр було проведено на фондах Південного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України.

Управління бригади формувалось під Одесою, 71-й окремий механізований батальйон проходив підготовку під Дніпропетровськом, 72 омб у м. Болград, а 73 омб у м. Кривий Ріг.

На відміну від попередніх 5-ї і 6-ї бригад в штат 7-ї бригади були введені окрема батарея 120-мм мінометів (в Іраку дислокувалася в базовому таборі "Delta", район міста Ель-Кут) і окремий мінометний взвод у складі 72-го окремого механізованого батальйону (табір "Zulu", м Ес-Сувейра). Однак за загальною чисельністю особового складу 7-а бригада була менша.

Формування та підготовка бригади проходила на тлі активних дискусій українських політиків про доцільність перебування українського контингенту в Іраку. У вересні 2004 року Міністр оборони України Олександр Кузьмук заявив, що рішення про виведення військ з Іраку можна вважати остаточним: «Я вважаю, що Україна свою історичну місію виконала, з самого початку взявши участь в антитерористичній операції у складі коаліційних сил».

Тому вже на етапі закінчення підготовки бригади було прийнято рішення про скорочення її чисельності. Один з трьох механізованих батальйонів - 71-й, був розформований. Невелика частина його особового складу була направлена для доукомплектування 73-го батальйону.


Передислокація до Іраку

20 вересня відбулись урочистості з нагоди відправлення 7-ї окремої механізованої бригади до Республіки Ірак, під час урочистих проводів бригаді вручили Бойовий прапор.

Передислокація особового складу 7 омбр з України до Іраку була здійснена з 22 вересня до кінця жовтня 2004 року, 25-ма рейсами літаків Іл-76МД.

Ірак

Крім того, морським шляхом до Іраку були відправлені 43 одиниці бойової і спеціальної техніки, зокрема 31 бронетранспортер БТР-80 та 50 контейнерів з військово-технічним майном.

Бронетранспортери, що пройшли капітальний ремонт, призначені для заміни в українському з'єднані автомобільної техніку, з метою підвищення рівня захищеності особового складу під час виконання завдань.

Виконання завдань

В Іраку 7 омбр, замінила 6-у бригаду у складі БНД "Центр - Південь" (MND - Central South).

ПольщаБагатонаціональна дивізія "Центр-Південь"
Польща1-а бригадна тактична група
      Польщабатальйон управління
      Польща1-а батальйонна тактична група
      Польща2-а батальйонна тактична група
      Болгарія3-я батальйонна тактична група
Україна2-а бригадна тактична група (7 омбр)
      Україна4-а батальйонна тактична група (72 омб)
      Україна5-а батальйонна тактична група (73 омб)
ПольщаОкрема десантно-штурмова група
СальвадорБатальйонна тактична група
ПольщаБатальйон управління
ПольщаБатальйон логістики
РумуніяІнженерний батальйон
СШАПідрозділи підтримки

Дислокація та завдання підрозділів:

управління омбр, батарея 120-мм мінометів, 73 омб, аэродром Ель-Кут, табір "Delta" - охорона аеродрому, забезпечення безпеки, патрулювання міста Ель-Кут, підтримка Тимчасової адміністрації, виявлення і знищення терористичних та організованих злочинних угруповань, виявлення і ліквідація вибухонебезпечних пристроїв (за допомогою казахських інженерів), супровід колон, забезпечення резерву для надзвичайних ситуацій.

72 омб, табір "Zulu", 8 км на південь від м. Ес-Сувейра - забезпечення безпеки в зоні відповідальності, патрулювання, супроводження колон.

Ірак, табір

29 вересня, близько 6.00 за київським часом, внаслідок дорожньо-транспортної пригоди загинув командир 73-го окремого механізованого батальйону 7-ї окремої механізованої бригади підполковник Олег Тихонов. Ще двоє українських військових - командир 63-го окремого механізованого батальйону 6-ї окремої механізованої бригади полковник Володимир Кравченко та старший офіцер відділу взаємодії управління 6-ї бригади майор Георгій Рогожин отримали травми.

Надзвичайна пригода сталася під час планового об’їзду блок-постів та спостережних пунктів, де спільно несуть службу військовослужбовці 6-ї та 7-ї окремих механізованих бригад ЗС України. В результаті порушення правил водіння автомобіль «Шевроле», в якому знаходились офіцери українського миротворчого контингенту, перевернувся на ділянці шляху між блок-постами №2 та №3.

27 грудня українським контингентом спільно з військовослужбовцями місцевих силових структур успішно проведена на кордоні з Іраном операція під кодовою назвою "Фарватер". Операцію було сплановано оперативним відділом бригади.

У ніч з 26 на 27 грудня до ірано-іракського кордону, що на північ від міста Бадра, висунулась колона у складі 18 одиниць броньованої техніки українського миротворчого з’єднання та підрозділи місцевих силових структур. По прибутті у визначений район на усіх прилеглих до кордону шляхах відразу ж були розгорнуті тимчасові блок-пости. Службу на них спільно несли українські миротворці та представники іракської поліції, національної гвардії та прикордонної поліції. Перевірялися усі машини, пересувними патрулями здійснювалось патрулювання доріг.

Першими результатами операції стало затримання на блок-постах 7 осіб, які незаконно перетнули кордон. Порушників кордону затриманих в ході операції було передано до іракської прикордонної поліції для встановлення особи та причетності до терористичних угруповань.

Вранці 27 грудня пересувний патруль, який очолював начальник інженерної служби бригади майором Андрій Галдак, виявив у покинутому населеному пункті добре замасковану схованку зі зброєю. Окрім гранатомету та трьох пострілів до нього, п’яти 122-міліметрових снарядів у схованці також знаходилося 32 кілограми пластиду.

В ході проведення операції "Фарватер" також було здійснено об'їзд прикордонного району та проведено розвідку можливих шляхів незаконного перетину ірано-іракського кордону.

9 січня 2005 став найкривавішим днем в історії українського контингенту в Іраку. О 12:00 в районі базового табору 72-го омб (поблизу м. Ес-Сувейра) прогримів потужний вибух, що забрав життя восьми військовослужбовців 7 омбр.

Вибух стався, коли сапери готувалися знищити величезний запас боєприпасів, у тому числі кілька десятків авіабомб, конфіскованих у іракських бойовиків. Семеро людей загинуло на місці, восьмий помер у шпиталі. Ще шестеро було поранено. У числі загиблих була жінка - санітарний інструктор Віра Петрик, а також командир 72-го окремого механізованого батальйону Олег Матіжев і командир 1-ї механізованої роти того ж батальйону Валерій Бражевський. Окрім українців загинув і казахський сапер.

Розслідування інциденту проводила офіційна комісія багатонаціональної дивізії «Центр-Південь». Відтворивши хронологію подій, вони спростували початкові припущення про те, що вибух міг статися внаслідок самопідриву або помилкового підриву саперів - на місці трагедії виявлено сліди вибухового пристрою, який було встановлено між двома авіабомбами. Загиблих посмертно нагородили орденами «За мужність» І-го ступеня, а через рік у Житомирі поставили їм пам'ятник. Другий за рахунок іракських шейхів і підприємців стоїть в таборі «Zulu», де дислокувався 72-й батальйон.

Ірак, патрулювання

11 січня Верховна Рада прийняла постанову, в якій президенту було запропоновано негайно повернути українських військових на батьківщину: «У зв'язку з небезпечним загостренням військово-політичної обстановки в Іраку і жертвами серед українських військовослужбовців пропонується вважати недоцільним подальше перебування підрозділів збройних сил України в цій країні».

Леонід Кучма віддав вказівку готувати виведення військ до кінця весни 2005 року, але США дали зрозуміти, що питання про подальше перебування українського контингенту в Іраку має вирішуватися після вступу на пост нового президента України і формування нового уряду.

6 лютого 2005 в Іраку загинув вісімнадцятий військовослужбовець. Після цього стало зрозуміло, що рішення про виведення контингенту неминуче: новий президент Віктор Ющенко заявив, що українська громадськість не розуміє, чому українці змушені брати участь у бойових діях. Президент бажав продемонструвати, що він виконує обіцянки, дані під час виборів.

Передбачаючи виведення українських військ, США запропонували Україні зберегти свою присутність в Іраку в інших формах - українські військові могли б продовжити роботу в Іраку в якості військових радників і спостерігачів, що й було здійснено в 2006 році.

Поетапне скорочення та виведення українського контингенту в Іраку почалося 15 березня 2005 року. Двома рейсами військово-транспортного літака Іл-76 до Миколаєва прибула перша група з майже 140 чоловік, які несли службу в механізованій роті 72-го батальйону, поблизу міста Ес-Сувейра (табір «Zulu»).

Ірак

За період виконання завдань в зоні відповідальності 7-ю механізованою бригадою:

Проведено близько 800 конвоїв і 4500 патрулювань у зоні відповідальності. Щодня призначалося до 30 мобільних патрульних груп по провінції і місту Ель-Кут, а також супроводжувалося до 3-х конвоїв, як в зоні відповідальності, так і за її межами. Середній наїзд водіїв бронетанкової техніки становить близько 10000 км, а сумарний пробіг бронетехніки бригади склав 1117977 кілометрів, автомобільної - 1113890 кілометрів.

За підозрою в причетності до терористичної діяльності затримано та передано місцевим силовим структурам 47 осіб. Вилучено велику кількість стрілецької зброї та боєприпасів. Зокрема, 28 ручних гранатометів РПГ і 18 мінометів, 32 автомати, 4 кулемети і 2 пістолети, 3600 патронів, 196 мінометних мін, 62 артилерійських снаряди, близько 50 пострілів до РПГ і БМП-1.

Українськими саперами спільно з військовослужбовцями інженерно-саперного загону збройних сил Республіки Казахстан проведена зачистка території трьох артилерійських складів колишньої іракської армії від вибухонебезпечних предметів. Загалом, виявлено та знищено близько 60 тисяч боєприпасів, серед яких авіаційні бомби, артилерійські та реактивні снаряди, мінометні та протипіхотні міни, гранати тощо.

Завдяки зусиллям українських інструкторів були повністю укомплектовані і навчені 1-й і 2-й піхотні батальйони 27-ї піхотної бригади іракської армії. Загальна чисельність іракських військовослужбовців, які пройшли загальну і спеціальну підготовку під керівництвом українських інструкторів становить 1000 чоловік.

Протягом періоду виконання завдань відділом підтримки урядових структур 7 омбр було розроблено та реалізовано 100 проектів з відновлення соціальної та матеріальної інфраструктури провінції Васіт на загальну суму 3,712 мільйонів доларів США.

Зокрема ці роботи стосувалися будівництва та ремонту шкіл і дитячих садів, а також закупівлі обладнання для них, відновлення лікувальних установ, громадських будівель і культурних пам'яток іракського народу, будівництва систем каналізації та водопостачання. В рамках гуманітарної допомоги проводились акції з надання продуктів харчування та питної води найбіднішим верствам населення, підтримки руху паломників до мусульманських святинь під час великих релігійних свят.

Значну допомогу місцевому населенню надали лікарі медичної роти 7 бригади. За шість місяців перебування в Іраку лікування пройшли 5500 осіб. Близько трьох тисяч з них - жителі провінції Васіт.


Втрати особового складу
  • підполковник Олег Тихонов, командир 73 омб, 29.09.2004 — ДТП
  • підполковник Олег Матіжев, командир 72 омб, 09.01.2005 — підрив фугасу
  • капітан Юрій Заграй, 09.01.2005 — підрив фугасу
  • капітан Сергій Андрущенко, 09.01.2005 — підрив фугасу
  • капітан Валерій Бражевський, 09.01.2005 — підрив фугасу
  • прапорщик Олександр Кацарський, 09.01.2005 — підрив фугасу
  • старший сержант Андрій Сітников, 09.01.2005 — підрив фугасу
  • старший сержант Віра Петрик, 09.01.2005 — підрив фугасу
  • старший прапорщик Володимир Сідой, 09.01.2005 — підрив фугасу

Втрати штабу БНД «Центр-Південь»:
  • полковник Роман Середницький, 06.02.2005 — серцевий напад



Завершення виконання завдань

7 окрема механізована бригада перебувала в Іраку з вересня 2004 року по травень 2005 року і була змінена 81 тактичною групою. Після передислокації на територію України була розформована.



Використані джерела:
Історія миротворчої діяльності Збройних Сил України. Веб-сайт МОУ.
Роман Туровец. "7 отдельная механизированная бригада" // стаття на сайті «8 корпус» [закритий]
Матеріали прес-служби Кабінету Міністрів України
Матеріали Управління преси та інформації Міністерства оборони