6 окрема механізована бригада

6th Separate Mechanized Brigade
Емблема 6 омбр
Сформована на підставі Указу Президента України від 02.06.2003 року №459 "Про направлення миротворчого контингенту для участі України у міжнародній миротворчій операції в Республіці Ірак" та постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2003 року №869 "Про забезпечення діяльності українського миротворчого контингенту, що направляється до Республіки Ірак для участі у міжнародній миротворчій операції" для заміни 5 окремої механізованої бригади, яка виконувала завдання з серпня 2003 року по березень 2004 року.


Структура бригади

• управління (в т.ч. штабна рота)
• 61 окремий механізований батальйон (на БТР)
• 62 окремий механізований батальйон (на БТР)
• 63 окремий механізований батальйон (на БРДМ-2)
• польовий вузол зв'язку
• розвідувальна рота
• рота військової поліції
• медична рота

Чисельність бригади

1621 особа,
також група офіцерів:
Багатонаціональних Сил / Багатонаціонального Корпусу у Іраку (м. Багдад) – 6 осіб;
штабу Багатонаціональної дивізії «Центр-Південь» (м. Ед-Діванія) – 27 осіб;
група військової служби правопорядку – 3 особи.

Озброєння і техніка:
бронетехніка (БТР, БРДМ-2) – 102 одиниці; автомобілів – 186 одиниць та 87 причепів.


Командування бригади

• командир бригади – генерал-майор Сергій Островський;
• начальник штабу–перший заступник командира – підполковник Віктор Бокий;
• заступник командира бригади – підполковник Олександр Хмельов;
• командир 61 омб – н/д;
• командир 62 омб – підполковник Олександр Стреленко;
• командир 63 омб – полковник Володимир Кравченко;
• командир розвідувальної роти – майор Олександр Миронюк;
• командир роти військової поліції – майор Леонід Білаш .


Формування бригади

Комплектування та підготовка підрозділів почалися в листопаді 2003 року. Формування управління бригади, 62-го і 63-го окремих механізованих батальйонів здійснили на фондах 24-ї окремої механізованої бригади 13-го армійського корпусу Західного оперативного командування Сухопутних військ ЗСУ, 61 омб формувався на базі 92 омбр Північного оперативного командування.

На відміну від попередньої – 5 омбр, підготовка особового складу 6-ї бригади була вже більш "предметною" – бійців готували до виконання конкретних майбутніх завдань з урахуванням отриманого досвіду в Іраку. На полігонах ретельно відпрацьовували організацію блок-постів, супроводження автомобільних колон, зачистки та інші заходи, які військові мали проводити в Іраку.


Передислокація до Іраку

У лютому 2004 року почалося поетапне перекидання підрозділів до Іраку. Передислокація здійснювалась повітрям на аеродром американської бази Таліл, що поблизу міста Ен-Насирія – двісті кілометрів на південь від базового табору українців в Ель-Куті. Місцевий аеродром командування вирішило не використовувати через відсутність можливості забезпечити безпеку в радіусі 30 кілометрів.

Зворотними рейсами літаків на батьківщину відправляли військовослужбовців 5 омбр. Крім ротації особового складу проводили заміну техніки – спеціальну техніка виведеного 19-го окремого спеціального батальйону мніяли на бронетехніку 63-го окремого механізованого батальйону. Переміщення техніки здійснювали морем.

3 березня літаком Ту-154 Державного підприємства "Український авіатранспортна компанія" в Ірак були доставлені останні 20 осіб зі складу 6-ї окремої механізованої бригади. Таким чином, весь особовий склад українського з'єднання другої ротації був передислокований до Іраку.


Виконання завдань

В Іраку 6 омбр увійшла до складу багатонаціональної дивізії "Центр - Південь" (Multi-National Division - Central South).

ПольщаБагатонаціональна дивізія "Центр-Південь"
Польща1-а бригадна тактична група
      Польщабатальйон управління
      Польща1-а батальйонна тактична група
      Польща2-а батальйонна тактична група
      Болгарія3-я батальйонна тактична група
Україна2-а бригадна тактична група (6 омбр)
      Україна4-а батальйонна тактична група (61 омб)
      Україна5-а батальйонна тактична група (62 омб)
      Україна6-а батальйонна тактична група (63 омб)
ПольщаОкрема десантно-штурмова група
СальвадорБатальйонна тактична група
ПольщаБатальйон управління
ПольщаБатальйон логістики
РумуніяІнженерний батальйон
ТайландІнженерний батальйон
УгорщинаТранспортний батальйон
СШАПідрозділи підтримки

З початку виконання завдань у провінції Васіт місця дислокації і завдання підрозділів 6-ї механізованої бригади не відрізнялися від встановлених попередниками з 5 омбр.

Дислокація та завдання підрозділів:

управління омбр, 61 омб без двух рот, 63 омб, аэродром Ель-Кут (табір "Delta") - охорона аеродрому, патрулювання міста Ель-Кут військовою поліцією, підтримка Тимчасової адміністрації, виявлення і знищення терористичних та організованих злочинних угруповань, виявлення і ліквідація вибухонебезпечних пристроїв (за допомогою казахських інженерів), супровід колон, забезпечення резерву для надзвичайних ситуацій.

Механізована рота 61 омб, м. Ель-Кут - забезпечення безпеки, охорона об'єктів у місті Ель-Кут.

Механізована рота 61 омб, м. Бадра (табір "Aterbery") - патрулювання ірано-іракського кордону.

Механізований взвод 61 омб, м. Ель-Хай - забезпечення безпеки, охорона об'єктів в м. Ель-Хай.

62 омб без механізованої роти, табір "Zulu", 8 км на південь від м. Ес-Сувейра - забезпечення безпеки, патрулювання, супроводження колон.

Механізована рота 62 омб, м. Ель-Кут - забезпечення безпеки Тимчасової цивільної адміністрації (СРА) в місті Ель-Кут.

Згодом порядок дислокації підрозділів змінився - 5 квітня в базовий табір "Delta" був повернутий механізований взвод, що виконував завдання в місті Ель-Хай, 7 квітня - рота з Ель-Кута.

Ірак

У березні 2004 року, фактично в той час, коли почала свою діяльність 6-я омбр, обстановка в країні помітно загострилася. Значно зросла кількість нападів на коаліційні війська. 11 березня 2004, в Ель-Куті, ініційований представниками опозиційної "Армії Махді" мітинг поступово переріс у цивільні безлади. Прибічники напіввоєнізованого шиїтського руху "Армія Махді" під орудою її радикального лідера Муктади ас-Садра намагались скерувати гнів народних мас проти міжнародних Стабілізаційних сил і американців зокрема. До кінця березня обстановка в країні стала ще більш нестабільною.

2 квітня 2004 року, після закриття підконтрольної Муктаді газети "Al-Hawza" і арешту одного із головних його помічників. На черговій проповіді радикальний лідер закликав своїх одновірців повалити геть маріонетковий проамериканський уряд. Наступного ж дня протестними акціями був охоплений чи не весь шиїтський південь.

4 квітня 2004 почалися бої в містах Наджафі і Фалуджі - основних осередках протистояння коаліційним силам, а через кілька днів повстання охопило всі великі міста на півдні Іраку.

6 квітня збройні виступи бойовиків почалися в Ель-Куті. О 6.50 ранку від патрульної групи 61-го батальйону надійшло повідомлення про затримання групи озброєних людей.

Близько 12:00 обстрілу піддалися рухомі патрулі. Від попадання пострілу РПГ-7 в борт бронетранспортера отримав смертельне поранення кулеметник КПВТ, 24-річний рядовий Руслан Андрощук. Бойовики широко застосовували легку стрілецьку зброю, гранатомети РПГ-7, вели снайперський вогонь.

О 14.30 бойовиками почався обстріл будівлі Тимчасової цивільної адміністрації (СРА), яку охороняла 3-тя рота 61 омб.

Близько 16.00 рухомі підрозділи змушені були відійти на ближній берег річки Тигр. Позиції 3-й роти 61-го батальйону в Ель-Куті і північно-східна частина базового табору українців зазнали мінометного обстрілу. У відповідь був відкритий вогонь з гранатометів АГС-17, що значно послабило інтенсивність ворожого вогню. Протягом доби йшла активна перестрілка бойовиків і підрозділів 6-ї бригади.

Ірак, Ель-Кут, 06.04.2004

Упродовж усієї ночі з 6 на 7 квітня бойовики обстрілювали з мінометів, ручних гранатометів і стрілецької зброї позиції механізованої роти, що охороняла будинок Тимчасової цивільної адміністрації (СРА) в Ель-Куті, а також перший блокпост базового табору 6-ї окремої механізованої бригади. Українські військові для придушення вогневих точок застосовували автоматичні гранатомети АГС-17. Вранці за підтримки вертольотів "Апач" була проведена операція з евакуації американського персоналу СРА та українських військових із блокованого бойовиками будинку.

8 квітня командувач силами Коаліції генерал-лейтенант Рікардо Санчес заявив, що коаліційні сили в Іраку втратили контроль над містами Ель-Кут і Ан-Наджаф.

9 квітня підрозділами батальйону морської піхоти США за підтримки танкової роти в Ель-Куті почалося проведення операції "Бунтівний ятаган". До кінця 11 квітня контроль над Ель-Кутом був відновлений. Українцями були взяті під охорону мости через річку Тигр і елеватор - об'єкт, вигідний в тактичному плані для контролю обстановки в місті. До середини квітня обстановка в провінції щодо нормалізувалася.

У той час, коли в Ель-Куті ситуація більш-менш нормалізувалась, у Ес-Сувейрі, що за 120 кілометрів на північ від наших основних сил, напруження, навпаки, не спадало. На базі "Zulu" дислокувався 62-й окремий механізований батальйон. Мобільні патрулі і сам табір повстанці атакували регулярно: обстрілювали із саморобних реактивних установок, на дорогах ставили радіокеровані фугаси, влаштовували засідки.

Так у засідку 28 квітня поблизу Аз-Зубадії потрапив мобільний патруль старшого лейтенанта Андрія Штрейса. Спочатку на узбіччі дороги спрацював фугас із авіаційних бомб, біля замикаючого бронетранспортера. А потім цю ж машину добивали з гранатометів. Патруль відкрив вогонь у відповідь. В бою смертельні поранення отримали двоє бійців — рядові Костянтив Михалєв і Ярослав Злочевський.

У серпні, коли "Армія Махді" вдруге вийшла на "стежку війни", від вибуху радіокерованого фугасу на березі каналу річки Тигр, загинув 30-річний командир взводу матеріального забезпечення капітан Юрій Іванов.

Ірак. Підрив водовоза Ірак. Підрив водовоза, поранений водій Поранений водій автоцистерни

За період виконання завдань в зоні відповідальності 6 механізованою бригадою:

У ході виконання завдань особовий склад бригади брав участь у ряді операцій Сил Коаліції. Найбільш значущою з них стала операція "Залізна Шабля" ("Iron Saber") Мета операції - розгром "армії Махді" під контролем Муктади аль-Садра в Ан-Наджафі, Ель-Куті та Кербелла. Проводилася в період з квітня по червень 2004 року. У результаті проведення операції Коаліційні сили розбили армію Махді і змусили заявити про припинення вогню Муктаду Аль-Садра.

Проведено 446 конвоїв (з них 185 - за межами зони відповідальності), організовано 6273 патрулів (з них 3128 - за межами базових таборів), виставлено 1018 блок-постів.

Вилучено близько 500 одиниць стрілецької зброї різних калібрів, гранатометів; боєприпаси, вибухові речовини та інше.

У Центрі підготовки кадрів для національної гвардії Іраку та прикордонної поліції фахівці українського з'єднання продовжували підготовку особового складу силових структур Іраку, а також здійснювали їх всебічне забезпечення. З моменту прийняття зони відповідальності, особовим складом 6 омбр за спеціальною програмою було підготовлено 48 осіб, за звичайною - 435 осіб. Відповідний курс навчання пройшло 192 представника прикордонної поліції. За окремим планом пройшли підготовку 48 службовців батальйону спеціального призначення місцевої поліції.

З метою підвищення рівня життя місцевого населення і відновлення інфраструктури провінції відділом взаємодії 6 омбр були розроблені та реалізовані 113 соціально важливих проектів на загальну суму понад 5,8 млн. американських доларів.

Проектами було охоплено 33 населених пункти і форти (укріплені застави) на ірано-іракському кордоні. В результаті роботи відділу взаємодії були відремонтовані і побудовані 21 школа, 7 дитячих садків, 5 доріг, 3 лінії електропередач, 6 об'єктів водопостачання, 2 лікарні, 3 громадські будівлі. Завдяки будівництву та ремонту об'єктів водопостачання близько 40 тисяч іракців отримали можливість використовувати питну воду хорошої якості.


Втрати особового складу
  • рядовий Руслан Андрощук, 06.04.2004 – помер від ран отриманих в бою
  • рядовий Костянтин Михальов, 28.04.2004 – помер від ран отриманих в бою
  • рядовий Ярослав Злочевський, 28.04.2004 – помер від ран отриманих в бою
  • старший сержант Роман Гензерский, 02.07.2004 – самогубство
  • капітан Юрій Іванов, 15.08.2004 – підрив на міні


Завершення виконання завдань

6 окрема механізована бригада перебувала в Іраку з лютого по жовтень 2004 року і була змінена 7 механізованою бригадою. Вивід бригади тривав з 22 вересня до 13 жовтня. Після передислокації на територію України була розформована.



Використані матеріали:
Історія миротворчої діяльності Збройних Сил України. Веб-сайт МОУ
Прес-служби Кабінету Міністрів України
Управління преси та інформації Міністерства оборони
Роман Туровец. "6 отдельная механизированная бригада" // стаття на сайті «8 корпус» [закритий]