Пересувна казарма з 40-футового контейнеру

Пересувна казарма

На Дніпропетровщині презентували першу мобільну казарму для українських військових. Це спільна інноваційна розробка «Фонду оборони країни», «Південного машинобудівного заводу» та компанії «NewArk».

Пересувна казарма являє собою кімнату площею 65 кв. м, у якій є спальні місця для 30 осіб, кондиціонер, телевізор та місце для гігієни. Мобільна казарма може функціонувати як цілком автономно в польових умовах, так і підключатися до наявних мереж. Головний конструктор компанії «NewArk» Вадим Бєляєв розповів, що при транспортуванні розміри казарми, яка складається з металевих конструкцій, зменшуються втричі.

Модуль представляє стандартний 40-футовий контейнер, площина якого при розгортанні збільшується до 65–80 кв. м. А для його розгортання в польових умовах потрібно від 60 до 90 хвилин. Також в інноваційному винаході створено комфортні умови проживання при температурі від мінус 40 до плюс 40 градусів за Цельсієм.

Пересувна казарма фото: green-stone13.livejournal.com

При розробці модуля конструктори враховували вимоги приписів штабів армій НАТО, а також актуальні потреби сучасної української армії. Його перевагою є те, що він може бути базою для штабних приміщень, польових шпиталів, складів озброєння, господарчих приміщень, кімнат для проведення тренінгів тощо.

Пересувна казарма фото: green-stone13.livejournal.com

Голова «Фонду оборони країни» Павло Хазан зазначив, що цей проект спрямовано на зміну системи дислокації, базування і забезпечення українських військ. Вартість модуля — понад 1 млн грн. «Сьогодні ми продемонстрували, що такі масштабні проекти можна реалізовувати в Україні силами вітчизняних компаній, а масове виробництво, звичайно ж, знизить собівартість модуля», — повідомив він.

Пересувна казарма фото: green-stone13.livejournal.com

У межах проекту, окрім казарми, буде виготовлено ще два модулі, їхнє призначення зараз узгоджується з військовими. А після проведення польових випробувань і аналізу необхідних доробок пересувну казарму, як і решту розробок, буде передано для забезпечення потреб оборони держави.


Використані джерела: Народна армія