Новий порядок речового забезпечення військових

польова форма та спорядження 2015

Верховна Рада України, змінила порядок речового забезпечення військовослужбовців.

Відповідно до прийнятого 01 липня, Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку речового забезпечення військовослужбовців", повноваження щодо встановлення норм та термінів речового забезпечення передаються від Кабінету Міністрів до Міністерства оборони та інших відомств, які мають у підпорядкуванні військові формування, що значно спрощує та прискорює ці процеси.

В тому числі внесенні зміни до статті 7 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", щодо визначення поняття військової форми одягу та знаків розрізнення, порядку їх розробки та затвердження:
Військова форма одягу – комплект одноманітних за конструкцією та регламентованих за зовнішнім виглядом предметів одягу, взуття та окремих видів спорядження, встановлений для військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань.

Знаки розрізнення військовослужбовців – знаки (погони, нарукавні та нагрудні знаки, знаки на спину; знаки на головних уборах, зокрема кокарди, емблеми, орнаменти; гаптування; канти і лампаси; ґудзики з символікою) на форменому одязі, призначені для позначення військових звань, посад, приналежності до держави, військового формування, виду Збройних Сил України, роду військ, служб, військових частин (підрозділів).

Зразки військової форми одягу та загальні вимоги до знаків розрізнення військовослужбовців розробляються та затверджуються Міністерством оборони України.

Зразки спеціального одягу, взуття та спорядження військовослужбовців, засоби індивідуального захисту та інші предмети речового майна військовослужбовців розробляються Міністерством інфраструктури України – для Державної спеціальної служби транспорту, відповідними центральними органами виконавчої влади, що мають у своєму підпорядкуванні військові формування, Службою безпеки України, Управлінням державної охорони України, Службою зовнішньої розвідки України, Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України та затверджуються Міністерством оборони України.
Радник Президента України, помічник Міністра оборони та відомий волонтер Юрій Бірюков прокоментував прийнятий закон на своїй сторінці у Facebook:
Наша маленькая победа - законопроект 2551 принят во втором чтении, принят в целом. Маленькая? Тетяна Доманова, Андрей Невидомый, Konstantin Lesnik, Yuriy Husyev - я феерически счастлив и поздравляю вас!

Теперь Министерство обороны Украины сможет определять нужны ли бойцам ВСУ флисовые кофты или теплые шарфы-бафы. Теперь нам не надо будет покупать валенки и фетровые сапоги. Теперь мы сможем определить и указать, что две пары трусов на год - это не по феншую, а один комплект полевой формы на 6 месяцев при выполнении боевых задач - это издевательство.

Что же значится в проекте новых норм обеспечения, которые разрабатывает Konstantin Lesnik с группой офицеров Службы тыла?

Головные уборы, КАЖДОМУ, в составе боевого комплекта:
Кашкет бойовий
Панама
Шапка-підшоломник тепла
Балаклава
Шапка зимова
Шарф бойовий літній
Шарф бойовий демісезонний
Белье, КАЖДОМУ, в составе боевого комплекта:
Білизна літня (фуфайка з короткими рукавами та напівкальсони)
Білизна демісезонна (фуфайка з довгими рукавами та кальсони)
Білизна тепла (фуфайка з довгими рукавами тепла та кальсони теплі)
Шкарпетки трекінгові літні
Шкарпетки трекінгові зимові
Шкарпетки-вкладиші утеплюючі
Полевая экипировка, КАЖДОМУ, в составе боевого комплекта:
Куртка бойова
Штани бойові
Куртка бойова демісезонна (вітрозахисна)
Штани бойові демісезонні (вітрозахисні)
Куртка бойова штормова (вітро-, вологозахисна)
Штани бойові штормові (вітро-, вологозахисні)
Куртка бойова утеплена
Штани бойові утеплені
Сорочка бойова
Костюм маскувальний зимовий

И так далее, три громадных листа мелкой клеточки. А качество... А количество... А два кителя и три пары брюк? Да-да, ведь брюки то изнашиваются быстрее, чем кителя. А еще 84 позиции в нормах? Кто-то там рассказывал о том, что форма - это не реформа? Да-да, конечно-конечно.

А теперь самый главный вопрос, застывший у всех на устах - когда это все будет на бойцах? Ответ никого не обрадует - не скоро! Всех обеспечить по новым нормам Министерство обороны Украины в этом году не сможет. Хотя бы по той причине, что в бюджете 2015 года было утверждено финансирование закупок вещевого обеспечения на уровне 49% по СТАРЫМ нормам. Один берц (или берец) из двух. Одна штанина из двух. И вопрос дополнительного финансирования Министром уже поднят, и дополнительные деньги уже запрошены. Дадут? Вопрос не к нам. Но и над этим мы работаем. Мы четко понимаем, что получив возможность в середине лета ввести новые нормы - мы не получим возможность закупить это все в 2015 году. Но процесс уже идет. Дорогу осилит идущий. Ни-че-го не меняется в МО, ага.

Зображення деяких елементів нового бойового комплекту викладені нижче. Всього до бойового комплекту входять близько 60 найменувань. Всі елементи форми та спорядження стандартизовані, вже затверджені технічні умови викладені на офіційний веб-сайт Міністерства оборони України (розділ Державні закупівлі - Технічні умови для представників легкої промисловості).

На сьогодні на сайті МОУ вже є технічні умови:

Сумка-підсумок адміністративна
Сумка-підсумок розкладна універсальна
Сумка-укладка медична
Підсумок транспортний бойовий універсальний
Тканини бавовняні та змішані для виготовлення верху форменого та спеціального одягу
Кепі бойове (кашкет польовий)
Черевики бойові з високими берцями литтєвого методу кріплення підошви
Костюм літний польовий
Панама літня польова
Чохол шолому балістичного
Шапка-феска (шапка - підшоломник) з трикотажного ворсового полотна “Фліс”
Шарф-труба літня (багатофункціональна пов’язка)
Шарф-труба зимова з трикотажного ворсового полотна “Фліс”
Футболка (Фуфайка з короткими рукавами)
Шкарпетки
Труси з трикотажного бавовняного кулірного полотна


Також прикінцевими положеннями прийнятого Верховною Радою закону визначається, що після набрання чинності цим Законом:

польова військова форма одягу, знаки розрізнення до неї, затверджені до набрання чинності цим Законом, використовуються до 1 січня 2016 року; інша військова форма одягу військовослужбовців, знаки розрізнення військовослужбовців, спеціальний одяг, взуття та спорядження військовослужбовців, засоби індивідуального захисту та інші предмети речового майна, затверджені до набрання чинності цим Законом, використовуються в межах установлених норм, але не пізніше ніж до 1 січня 2018 року;

предмети військової форми одягу, одержані як гуманітарна або благодійна допомога, використовуються в межах встановлених норм забезпечення, але не довше шестимісячного строку після припинення антитерористичної операції; інші предмети речового майна, одержані як гуманітарна або благодійна допомога, використовуються в межах встановлених норм забезпечення.




Використані джерела:
Офіційний веб-портал Верховної Ради України
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України
facebook.com/konsles
facebook.com/yuri.biriukov