Огляд: шкарпетки літні та зимові (трекінгові)

Автор: Ігор Молодан
фото Ігора Молодана

Огляд і тестування шкарпеток літніх та зимових (трекінгових), зі складу єдиного індивідуального бойового комплекту, для Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, незалежним експертом, в рамках експериментального тестування нових зразків військової форми та спорядження.

Частина 1. Огляд

Шкарпетки для ЗСУ створені за ТУ У 14.3-00034022-085: 2015

Виходячи з технічних умов, шкарпетки (пара)шкарпетки з текстурними термозонами та подовженим пагомілком (трекінгові) створені для військовослужбовців Збройних Сил України, і призначені для ефективного відводу, подальшого випаровування вологи (поту) і підтримки температурного балансу елементів нижньої частини ноги, а також зменшення тертя і тиску на її структурні елементи.

шкарпетки ЗСУ фото © Міністерство оборони України

Основним замовником є ​​Міністерство оборони України. Виріб виготовляється в двох типах і трьох розмірах.

Перший тип - Шкарпетки літні (трекінгові).
Другий тип - Шкарпетки зимові (трекінгові).

Вага пари літніх шкарпеток -. 76 гр, зимових - 92 гр, що відповідає фізико-механічними показниками, зазначеним у додатку В ТУ.

фото Ігора Молодана фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Шкарпетки складаються з трьох частин: борт, пагомілок і слід. Наступ складається з верхньої та нижньої частини, п'яти і миска. Мисок з плоским швом посилений нейлонової ниткою, верхня частина сліду включає систему вентиляції пальців. У середній частині сліду розміщена підтримка фіксатором зі поперечного бандажа. Підошва носка анатомічна напівмахрова, п'ята посилена нейлонової ниткою. Пагомілок забезпечений каналами повітряної циркуляції. У районі верхньої частини борта інтегрована система каналів для випаровування вологи.

Склад літніх шкарпеток: бавовна - 80%, поліамід - 15%, еластан - 5%. Зимові шкарпетки складаються з: вовна - 40%, акрил - 60%. Лінійна густота пряжі літніх і зимових носок так само відрізняється. Заявлений режим експлуатації для літніх шкарпеток від +15 до + 40 ° С, для зимових від + 14 ° С до -20 ° С.

Трекінгові шкарпетки зберігають тепловий баланс в різних умовах, до того ж вони куди більш зносостійкі, ніж звичайні. Такі шкарпетки вибираються виходячи з конкретних потреб.

Практично жодна модель трекінгових шкарпеток не робиться тільки з якогось певного матеріалу. Вовна - один з найпопулярніших матеріалів для шкарпеток. Вона тепла, м'яка і гріє навіть при намоканні. Однак у неї є кілька суттєвих недоліків - вовна дуже довго сохне, може натирати ногу. Також вовна швидко стирається. Зараз всі недоліки вовни вирішені за допомогою суміщення вовни і синтетичних матеріалів.

У трекінгових шкарпетках зони найбільшого стирання захищені більш товстим шаром матеріалу. Все для комфорту. Така конструкція досягається як ущільненням матеріалу в потрібній області, оскільки і вплітанням в носок зносостійких волокон, наприклад, акрилу. У матеріалі міститься трохи нейлону, що тягнеться або елостана. Ці матеріали зберігають форму носка, завдяки їм носок не розтягується.

Літні шкарпетки маркуються в бічній верхній частині пагомілка абревіатурою «ЗСУ» і розміром в районі сліду. Зимові шкарпетки маркуються в бічній верхній частині борту абревіатурою «ЗСУ» і розміром в районі сліду. Так само шкарпетки повинні маркуватися етикеткою у верхній частині борту, але в моєму випадку, як дослідний зразок, вони відсутні.

Літні шкарпетки прийшли в забарвленні олива, зимові - чорні.

Частина 2. Практичне тестування літніх шкарпеток

Шкарпетки, як і взуття, слід підбирати за розміром, не дивлячись на їх властивості тягнуться. Шкарпетки повинні щільно облягати ступню, але не стягувати її і не перекривати капілярний кровотік.

Одягаючи шкарпетки, потрібно переконатися, що вони розтягуються ще на один розмір, але не більше - такі шкарпетки будуть комфортно сидіти на нозі, що не спадаючи і не перетискаючи шкіру.

Отримана пара літніх шкарпеток була підібрана за розміром, тому нарікань щодо облягаючих властивостей не викликала. Шкарпетки м'які на дотик, добре прилягають і не тиснуть. Розмір борта оптимальний для їх використання у взутті з високими берцями. Завдяки подібним трекінговим властивостям і товщині, шкарпетки захищають ступні ніг від натирання і вад взуття.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Шкарпетки тестувалися в кліматичних умовах відповідних їх планованої експлуатації від +10 до + 30 ° С. При виконанні фізичних вправ ступні ніг відчували себе комфортно. Ніяких зайвих тисків з боку внутрішньої частини взуття виявлено не було. При цьому використовувалися не тільки штатні військові черевики, але і військове взуття альтернативних виробників. Біг показав рясне виділення тепла ніг, але шкарпетки впоралися, як з терморегулювальними властивостями, так і з вбиранням поту, у зв'язку з чим, ноги залишалися відносно сухими, не дивлячись на досить високу температуру повітря. При високих температурах повітря і тривалій експлуатації, звичайно, буде жарко, але це об'єктивний показник і пов'язаний більше з вентиляційними властивостями взуття, ніж з товщиною і властивостями матеріалу шкарпеток.

Після форсування водної перешкоди, шкарпетки якийсь час інтенсивно носилися в мокрому взутті. Шкарпетки врятували ноги від потертостей, не дивлячись на дискомфорт при пересуванні. Попередньо шкарпетки були відтиснуті, і вода з взуття злита. Сохнуть шкарпетки відносно швидко, близько 4-5 годин в тіні.

Інтенсивне носіння в різних умовах показало досить високу ефективність шкарпеток для ЗСУ. Не дивлячись на потрапляння всередину піску та сухої рослинності, потертостей на ногах не утворилося. При зниженні літніх температур до мінімально можливих, шкарпетки чудово справляються з терморегулювальними властивостями і відмінно поєднуються з капцями, що дуже актуально при відпочинку ніг в ППД.

Щоб запобігти потраплянню всередину взуття сміття, можна заправити штанини в шкарпетки і приспустити їх на берца черевиків.

Після декількох кілометрів пересування в мокрих шкарпетках і декількох процедур прань, шкарпетки не втратили своїх властивостей, але вкрилися катишамі.

Висновки по літнім шкарпеткам

Шкарпетки виконують поставлені перед ними завдання. У переліку необхідних умов для комфортного пересування вони займають одне з провідних місць. Для попередження натирання взуття необхідно:

1. Підібрати за розміром і обсягом взуття.
2. Використовувати спеціальні трекінгові шкарпетки.
3. Використовувати анатомічну устілку.
4. Взуття попередньо розносити і ні в якому разі нікому не давати її одягати.

Рекомендації

1. Посилити п'яту і носок синтетичними вставками.
2. Маркування «ЗСУ» замінити на «АРМІЯ».

Частина 3. Практичне тестування зимових шкарпеток

Заявлені Центром розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, на чолі із Дмитром Марченком, як прототип трекінгові зимові шкарпетки виявилися вдало змодельовані і з цілком адекватно підібраним складом, який можна подивитися в першій, оглядовій частині шкарпеток.

Шкарпетки подовжені і швидше підпадають під категорію «гольфи». Подібними моделями я користувався ще в юнацькому віці, коли збиралися з друзями і весь вільний час після уроків проводили на футбольному полі. Як і тоді, зараз подібна компоновка дозволяє підкладати утеплювальний або захисний матеріал у вигляді поліуретану, щоб захистити ногу вище черевиків, але це є екзотикою, тому буде мало цікаво для бійців, не рахуючи спецпідрозділу.

Шкарпетки м'які на дотик, щільно прилягають, але не стягують литковий частина до втрати кровотоку в судинах. Завдяки своїм трекінговим властивостям і товщині, шкарпетки захищають ступні ніг від натирання і вад взуття, а так само вбирають і відводять зайву вологу по спеціальних каналах.

У мокрому вигляді так само можливе використання даного виду шкарпеток, але тільки за умови активного пересування в зимовий період. Якщо в планах зупинка на тривалий відпочинок, то слід подбати про обігрів і сушку, як шкарпеток, так і взуття. Властивості висихання будуть залежати від конкретної обстановки: вологості, наявності обігріву, температури повітря, вітру тощо.

Шкарпетки можна надягати в декількох варіантах.

Перший, це натягнути до колін. При цьому ноги будуть найбільш захищені від впливу низьких (до -10 ° С) температур по всій довжині, оскільки підкладкові утеплювальні штани, які передбачається використовувати в зимовому варіанті загальновійськового костюма всього лише до низу колін, так звані «бриджі».

У даному варіанті шкарпетки захищають ноги тільки за рахунок свого складу. У подібному виконанні є можливість підкласти додатковий утеплювальний або захисний матеріал під час виконання спецзавдань або операцій у гірській місцевості.

Другий варіант - скласти гольф вдвічі або втричі до рівня берців. Даний варіант прийнятний при температурах близьких до нуля, коли не стоїть завдання обігріву максимальної площі ноги, яку дозволяють обігріти даний вид шкарпеток. Під складений борт носка можна підкласти захисний матеріал, який здатний захистити нижню частину ноги.

Третій варіант найбільш екстремальний і може бути використаний при екстремально низьких температурах повітря нижче -10 ° С, а так само під час нічного відпочинку. Даний варіант шкарпетки припускає натягування борта носка до пальців ніг. При цьому шкарпетки складаються вдвічі, утворюючи повітряний прошарок необхідний для кращої терморегуляції у великий мороз.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Довжини носка цілком вистачає перекрити і утеплити практично всю гомілковостопну частину ноги. При цьому, якщо дозволяє обсяг взуття або шнурівка, між складеними бортами можна розмістити газету для кращої теплоізоляції ноги. Фактично, виходить два носка з одного. У таких випадках я завжди раджу зимове взуття брати на розмір більше, а шнурівку вибирати максимально подовжену до носка взуття, нехай це і виглядає не зовсім звично.

Четвертий варіант використовується переважно в гірській або пустельній місцевості, а так само при високому сніговому покриві. У цьому випадку в шкарпетки заправляються штанини, які натягуються потім на берці черевиків. Облягаючи за рахунок гумки в такому положенні шкарпетки захистять від попадання всередину взуття піску, дрібних каменів, трави і снігу. При цьому для фіксації штанини краще додатково використовувати обмотаний навколо берця шнурок, якщо дозволяє його довжина.

Попередні висновки по зимовим шкарпеткам

Інтенсивне носіння в різних умовах показало досить високу ефективність шкарпеток для ЗСУ. Не дивлячись на потрапляння всередину піску та сухої рослинності, потертостей на ногах не утворилося.

Шкарпетки чудово впоралися з терморегулювальними властивостями. Після декількох кілометрів пересування в мокрих шкарпетках і декількох процедур прань, шкарпетки не втратили своїх властивостей. Очікую екстремально низьких температур, після чого будуть сформульовані висновки та остаточні рекомендації.

Рекомендації

1. Посилити п'яту і носок синтетичними вставками з ниток.
2. Маркування «ЗСУ» замінити на «АРМІЯ».


Посилання на оригінал обов'язкове. Публікація і фотографії захищені авторським правом і не можуть бути використані в комерційних цілях без узгодження з правовласником molodan@email.ua

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.