В НУОУ ввели курс витримки і виживання

В НУОУ введені заняття з військово-прикладного плавання та курс витримки і виживання

Досвід антитерористичної операції показав, що військові завжди мають бути готовими до екстремальних ситуацій: в польових умовах добути питну воду, їжу, облаштувати укриття...

Враховуючи це, в Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського для слухачів запровадили комплексні заняття з військово-прикладного плавання, а також курс витримки та виживання.

На сьогоднішній день університет оборони – єдиний в Україні ВВНЗ, який має власну водно-спортивну базу. Саме тут проходять відповідну підготовку офіцери.

Під час занять вони повинні навчитися швидко адаптуватися до води, вміти надавати першу медичну допомогу, плавати за допомогою військового спорядження та підручних засобів, а також в обмундируванні зі зброєю, роздягатися у воді, здійснювати переправи у складі підрозділу, пройти легководолазну підготовку.

Крім того, слухачі долають водні перешкоди: на плоту переправляють пораненого товариша з одного берега на інший, проходять шестикілометрову дорогу виживання через ліс та болото, а також мають навчитися облаштувати тимчасову польову базу групи, встигнувши все це зробити за певний час. На виконання завдання дається не більше 2 годин.

НУОУ НУОУ НУОУ НУОУ НУОУ НУОУ

Начальник навчально-наукового центру фізичної підготовки та спортивно-оздоровчих технологій Олександр Петрачков:

«Такі 6-годинні навчальні заняття проводяться двічі на рік. Наступного року заплановано збільшити їх кількість і проводити 12- та 24-годинні заняття, де слухачів планується вивозити вже на добу. Діапазон навчальних занять щодня розширюється. Так, заплановано додати ще декілька випробувань, а саме форсування водних перешкод вночі, а також десантування на воду з малих висот. Для цього ми встановили 8-метрову вишку і в жовтні цього року буде перше показове заняття»
Окрім того, незабаром впровадять ще одне випробування для слухачів, це – 50- кілометровий марш без відвідання населених пунктів, щоб перевірити офіцерів, чи порушать вони вимоги керівника заняття, чи ні. Для цього закуплені магнітні браслети, які допоможуть контролювати та перевіряти дії офіцерів під час навчань. Якщо хтось порушує умови завдання і все ж таки заходить до місцевих, керівник занять про це одразу дізнається.

Курс військово-прикладного плавання та виживання розрахований на слухачів оперативно-тактичного рівня, і як майбутні командири, отримані знання та навички вони повинні донести до своїх підлеглих у військах.

Начальник університету Василь Телелим наголошує:
«Цей курс виник завдяки досвіду антитерористичної операції. Не завжди військові готові до дій в особливих та екстремальних умовах. І ми побачили, що люди не підготовлені гинуть набагато частіше. Тому ми проводимо курс виживання для наших слухачів. Керівництво університету приділяє велику увагу таким заняттям, тому що від цього залежить життя людей. Підготовлені самі, вони навчать підлеглих, і ми зменшимо втрати, а якщо це допоможе навіть одній людини, таку підготовку потрібно проводити»
Нині курс військово-прикладного плавання та виживання розрахований лише на слухачів. Проте в найближчому майбутньому на водно-спортивній базі університету проходити таку підготовку зможуть представники всіх силових структур.


Використані джерела:
Веб-сайт Національного університеті оборони України імені Івана Черняховського