Завершена модернізація Ан-32 для ВПС Індії

Ан-32 ВПС Індії

19 листопада цього року, ВПС Індії були передані п'ять модернізованих легких військово−транспортних літаків AN−32RE, які завершили роботу з капітального ремонту, модернізації та продовження терміну служби 40 машин.

Модернізація восьмої партії літаків, відповідно до контракту проводилася на потужностях ДП «Завод 410 ЦА» за активної участі розробника літака − ДП «Антонов» і більше 20 інших підприємств.

Згідно контракту ще 65 літаків Ан−32 повинні пройти капітальний ремонт і переобладнання в модель AN−32RE на заводі ВПС Індії BRD−1 в Канпурі за участю українських підприємств. На цьому заводі вже модернізовані 2 літака. Індійські фахівці ведуть роботи ще на 4 машинах.

Договір на виконання ремонту і модернізації 105 Ан−32 ВПС Індії між Україною та Індією був підписаний 15 червня 2009 року. Головним виконавцем з української сторони призначено державне госпрозрахункове зовнішньоторговельне підприємство «Спецтехноекспорт», що входить в структуру концерну «Укроборонпром». Співвиконавцями контракту є ДП «Антонов», ДП «Завод 410 ЦА», які також входять до складу ДК «Укроборонпром».

Легкий військово−транспортний літак Ан−32 був розроблений ДП «Антонов» на замовлення індійських ВПС. Він може експлуатуватися в різних кліматичних умовах, у тому числі в умовах жаркого клімату (до + 55 ° С) і, завдяки високій тяговоозброєності, базуватися на високогірних аеродромах (до 4500 м) з важкими підходами. Найчастіше Ан−32 є єдиним засобом сполучення між розташованими на високогір'ї населеними пунктами і військовими частинами Індії. Поставки Ан−32 до Індії почалися в 1984 р.

Рішення про модернізацію Ан−32 було прийнято у зв'язку з тим, що в даний час йому немає гідної заміни. За високу маневреність і надійність Ан−32 в Індії назвали «Срібним конем».

Нова модифікація Ан−32 розроблена ДП «Антонов» отримала позначення Ан−32RE (re−equipped, тобто переобладнаний). В рамках переобладнання на літаках встановлено сучасне обладнання, що дозволяє підвищити безпеку польотів. Зокрема, система попередження зіткнення літаків в повітрі, раннього попередження зіткнення із землею, система супутникової навігації, літакові далекоміри, модернізовані радіовисотоміри, новий радіолокатор з двома багатофункціональними індикаторами, нове кисневе обладнання, вдосконалені крісла екіпажу. Вантажопідйомність літака збільшена до 7,5 т.