Артилеристи 136-ї омсбр ЗС РФ на Донбасі

Ukrainian Military Pages САУ із тактичним знаком 136-ї омсбр, фото © sled-vzayt.livejournal.com

Наприкінці серпня - початку вересня 2014-го року в бойових діях на луганському напрямку серед інших російських частин були задіяні і підрозділи 136-ї окремої мотострілецької бригади (в/ч 63354, Буйнакськ, Дагестан). Свідоцтва участі танків Т-90А цієї бригади викладені в записі "Т-90 на Донбасі". У даному огляді будуть розглянуті докази участі в боях гаубичних самохідно-артилерійських підрозділів 136-ї омсбр.

Донедавна існували лише непрямі докази застосування артилерійських підрозділів 136-ї бригади в боях влітку-восени 2014-го року. Так у вересні минулого року артилеристи 136 омсбр публікували в соціальних мережах свої фотографії в камуфльованій формі без будь-яких військових відзнак на тлі самохідних гаубиць 2С3 з зафарбованими бортовими номерами і тактичними знаками:

(клікабельно)
Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Архіви сторінок:
1. https://archive.is/PQIhl
2. https://archive.is/lJ0KR
3. https://archive.is/lisk1
4. https://archive.is/wtoJO
5. https://archive.is/R8uo5
6. https://archive.is/E2rYr

На початку 2015-го завантажувати вже фотографії медалей, отриманих в грудні.

Медалі Володимира Тюменцева, В'ячеслава Лапутіна, Тимура Оразова:

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Іноді попадаються і коментарі, в яких військовослужбовці 136-ї окремої мотострілецької бригади ЗС РФ, також бажаючи похвалиться перед друзями, не приховують своєї участі в боях:

Ukrainian Military Pages

Прямі докази опублікував на своїй сторінці "ВКонтакте" контрактник 136-ї бригади Дмитро Кирилов. У закріпленому запису він виклав два відео і дві фотографії, підписавши їх "Хлопці знають хлопці зрозуміють". На знімках зображені вісім чоловік з автоматами, у камуфльованій формі без військових розпізнавальних знаків, які позують на на даху бронемашини:

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Перша фотографія прокоментована: "136 бригада !!!". У другої є геомітка, яка вказує на Краснодонський район Луганської області. Але її достовірність важко перевірити по місцевості на знімку.

На одному відео з даху башти самохідної артилерійської установки 2С3 "Акація" ведеться зйомка знищеної української техніки в Новосвітлівці Луганської області. Однак в кадр практично не потрапляє екіпаж "Акації".


Найцікавіше останнє відео. На ньому ті ж озброєні солдати, що і на фото закріпленої записи Кирилова, зверху на бронемашині виїжджають з населеного пункту.


Не становить великої праці визначити місце зйомки - південна околиця села Самсонівка Краснодонського району Луганської області (6 км на південь від місця, де були сфотографовані танки Т-90А 136-ї бригади):

Ukrainian Military Pages

Відрізок дороги, де знімалося відео на карті Google Maps.

Порівняння об'єктів місцевості з відео Дмитра Кирилова з такими на відео та фото при в'їзді в Самсонівка з південної сторони (на лівій частині колажу скріншоти відео Кирилова, з правого - скріншоти відео "Поїздка з Луганська в Краснодон і назад" і фото зі сторінки "ВКонтакте" Ігоря Коміссарова):

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

З восьми осіб на фотографіях і відео в Самсонівці по шести знайдені їхні сторінки "ВКонтакте". Один залишився невідомим (на групових знімках нижче не пронумерований), неясно хто він і з якого точно підрозділу.

Ще по одному військовослужбовцю (номер 7 на знімку) виявлено багато фотознімків, де він разом з товаришами по службі з 136-ї бригади, але не знайдений його аккаунт у соціальній мережі.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Далі згідно присвоєних номерів - ім'я під яким ці військовослужбовці зареєстровані в соціальній мережі "ВКонтакте", адреса архіву головної сторінки аккаунта:

1 - Иван Смирнов https://archive.is/pnAm0
2 - Руслан Букреев https://archive.is/ZP8Nu
другий аккаунт - http://web.archive.org/web/20150910185052/https://vk.com/id307613117
3 - Арман Аткалиев http://web.archive.org/web/20150915162021/https://vk.com/a.atkaliev
4 - Дмитрий Петров https://archive.is/xbZTB
другий аккаунт - https://archive.is/8DSXc
5 - Колян Гаврилов https://archive.is/FIke2
6 - Дмитрий Кириллов https://archive.is/WXnDo
7 - невідомий військовослужбовець 136-ї омсбр

Аккаунт "ВКонтакте" Івана Смирнова малоінформативний, у нього збережені тільки невелика кількість фотографій в цивільному одязі.

Проте Іван Смирнов часто зустрічається на фотографіях у товарищів по службі з 136-ї мотострілецької бригади.

Знімок зі сторінки Дмитра Кирилова. Зліва направо: Іван Смирнов, Дмитро Кирилов, невстановлений військовослужбовець (номер 7 на групових знімках). Фото з геометкамі Буйнакського району, Смирнов у військовій формі з петлицями ракетних військ і артилерії:

Ukrainian Military Pages

Фотографія зі Смирновим (крайній праворуч) з аккаунта Дмитра Петрова (п'ятий з лівого боку). Другий праворуч - Микола Гаврилов (на групових знімках під номером 5). Військовослужбовці позують на тлі САУ 2С3 "Акація":

Ukrainian Military Pages

Фотографія з Іваном Смирновим зі сторінки Миколи Гаврилова. Зліва направо військовослужбовці: Дмитро Петров, Іван Смирнов, Микола Гаврилов.

Ukrainian Military Pages

Іван Смирнов на передньому плані знімка зі сторінки ще одного солдата 136-й омсбр Ельверта Губайдулліна. Позаду Смирнова все ті ж військовослужбовці, що і на відео в Самсонівка: Дмитро Кирилов (перший ліворуч), невідомий номер 7 (другий ліворуч), Руслан Букрєєв (перший праворуч), Дмитро Петров (другий праворуч):

Ukrainian Military Pages

Руслан Букрєєв більш активно висвітлював свою військову службу в соціальній мережі "ВКонтакте", вів два аккаунта. У графі "Військова служба" у нього відзначена військова частина №63354 - тобто 136 омсбр.

Є фотографія, завантажена в квітні 2014-го року, на тлі самохідної артилерійської установки "Акація" з коментарем: "Красуня травня))))" та фото проведення робіт в моторно-трансмісійного відділення самохідки з тактичним знаком 136-ї бригади:

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Перед поїздкою до українського кордону, у серпні 2014-го механік-водій Букрєєв Руслан Сергійович пише рапорт з проханням про укладення контракту на військову службу строком на три роки:

Ukrainian Military Pages

У вересні у Букрєєва з'являються фотознімки, де він з товаришами по службі у формі без військових розпізнавальних знаків:

Ukrainian Military Pages

На фотографії, завантаженої 7 вересня 2014, механік-водій артилерійського підрозділу 136-й омсбр ЗС РФ контрактної служби Руслан Букрєєв позує на тлі дорожнього знаку населеного пункту "Придорожне" - біля в'їзду з південної сторони в село Придорожне Краснодонського району Луганської області.

Порівняння об'єктів місцевості біля села Придорожне на даному знімку з такими на фотографії з аккаунта Ігоря Коміссарова:

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

На відео у Самсонівці (три кілометри на південь від села Придорожне) Руслан Букрєєв управляє бронемашиною на базі МТ-ЛБу. По всій видимості, це одна з машин комплексу засобів автоматизації управління вогнем самохідної артилерії зі складу взводу управління батареї або дивізіону в 136-й омсбр.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

На одному з вересневих фотографій всередині бронемашини Букрєєв разом з товаришем по службі, на якому надітий шоломофон з номером 743. У російській армії для порядку, і щоб уникнути крадіжок, часто підписують інвентар бронетехніки, використовуючи її бортовий номер. Одна з машин управління вогнем артилерії в 136-й бригади якраз має номер 743. Її фотографії є на сторінках двох військовослужбовців з відео у Самсонівка - Руслана Букрєєва і Дмитра Петрова (на групових знімках відповідно номери 2 і 4):

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Фотографії бортового номера 743 з акаунтів інших військовослужбовців:

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Відомості зі сторінок "ВКонтакте" решти ж російських військових, які зафіксовані в селі Самсонівка.

Арман Аткалієв (номер 3 на знімках) учасник групи "Армия Буйнакск 136 ОМСБр 58 АРМИЯ":

Ukrainian Military Pages

У Аткалієва всього три фотографії, знімків з військової служби немає. Однак він є на групових знімках (другий ряд, крайній праворуч) з території 136-ї бригади, які збереглися у його товаришів:

Ukrainian Military Pages

У Дмитра Петрова більш інформативні сторінки. Він входить до закритої спільноти "в / ч 63354":

Ukrainian Military Pages

Фотографії Дмитра Петрова в Буйнакську:

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Петров у військовій формі з петлицями ракетних військ і артилерії:

Ukrainian Military Pages

Фотографії, завантажені у вересні 2014 з го року, - вже у камуфльованій формі без військових розпізнавальних знаків:

Ukrainian Military Pages

Микола Гаврилов (5-й номер не групових знімках і скріншотах з відео у Самсонівці). У профілі своєї сторінки "ВКонтакте" він вказав, що служив у Буйнакську 136-й бригаді:

Ukrainian Military Pages

Гаврилов (перший ліворуч) на фотографії разом з Іваном Смирновим (другий зліва):

Ukrainian Military Pages

Інші сторінки Гаврилова, де так само фотографії з території частини:
https://archive.is/Xz3es
https://archive.is/zglq3
https://archive.is/henaU

Збережені фото за вересень 2014-го:
https://archive.is/KipGH
https://archive.is/3FL1T

На закінчення фотографії з невідомим військовослужбовцем, який позначений номером 7 і який знімав відео в Самосоновці. Він є на багатьох фотографіях у своїх колег з 136-й омсбр і, по всій видимості, проходить службу в якості контрактника.

Фотознімки зі сторінки Дмитра Петрова (невідомий "номер 7" обведений червоним):

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages


Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.


Використані джерела:
sled-vzayt.livejournal.com