Як бронюють армійські «Богдан-МАЗи»

Ukrainian Military Pages

Під час візиту Начальника Генштабу ЗС України в цехах київської НВО «Практика» були помічені армійські МАЗ-6317, що проходять етапи робіт з бронювання.

Як стало відомо, на 2016 рік передбачена закупівля 120 автомобілів в армійському виконанні, які позначаються як Богдан-6317, Богдан-5316 і Богдан-6425. Судячи з індексів – це ті самі армійські МАЗи, складання яких освоїли на заводі «Богдан» в Черкасах за ліцензією білоруського виробника.

Для поставки броньованої версії Богдан-МАЗа, в корпорації «Богдан» вирішили не винаходити власний «броньований велосипед», а залучити в партнери компанію НВО «Практика», яка вже не перший рік спеціалізується на бронюванні армійської техніки.

До Києва приходить шасі МАЗ-6317, де з нього демонтують кабіну і в такому вигляді відправляють в цех бронювання.

Ukrainian Military Pages

Але на відміну від КАМАЗів і КрАЗів, які раніше бронювали методом прихованого розміщення бронелистів, тобто зовні автомобіль виглядав майже як стандартний, Богдан-МАЗи бронюють за іншою технологією.

Цивільну кабіну демонтують і замість неї встановлюють бронекабіну власного виробництва з рівнем захисту STANAG 1. Так виходить і швидше, і надійніше, і міцніше. Зовні лише відкидний капот і кілька візуальних елементів нагадують колишню МАЗовську кабіну. Судячи з усього, тут же і відкручують з облицювання радіатора емблему МАЗ і змінюють на «Богдан».

На шасі встановлюється броньований кунг також виробництва «Практики», конструкція якого вже відпрацьована на КрАЗах і КамАЗах. Сидіння для бійців мають верхнє кріплення і розташовані уздовж осі автомобіля. Така схема дозволяє мінімізувати травми при підривах.

Як бронюють армійські Богдан-МАЗи Як бронюють армійські Богдан-МАЗи Як бронюють армійські Богдан-МАЗи Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: autoconsulting.com.ua

Крім того, десантний відсік обладнаний переговорним пристроєм, вентиляцією, обігрівачем, підсвічуванням і стандартним набором фільтрів для подібної продукції.

Ukrainian Military Pages фото: autoconsulting.com.ua

При виготовленні броні-МАЗів використовують імпортний бронелистами шведського або фінського виробництва. Куленепробивні склопакети «Практика» виготовляє самостійно.

Крім того, на «Козак-Богданах» захищають паливні баки, АКБ, балони гальмівної системи і ступичні елементи системи підкачки шин. Загальна вага броні і додаткових елементів складає 4,5 т.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: autoconsulting.com.ua

Всі основні агрегати – стандартні для МАЗів, включаючи двигун ЯМЗ потужністю 330 к.с.



Використані джерела:
AUTO-Consulting